Skupština Kosova danas na vanrednoj sednici raspravlja o referendumu

Skupština Kosova
Izvor: Kosovo Online

Skupština Kosova održaće danas vanrednu sednicu, na kojoj će se raspravljati o zahtevu da Srbi sa Kosova glasaju na referendumu o izmeni Ustava Srbije, prenosi Koha.

Kako navodi taj prištinski medij, sednica ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije, kojom se izražava politička volja poslanika i poslaničkih grupa u Skupštini Kosova o tom pitanju.

Na sednici, kako je sinoć najavljeno neće učestvovati poslanici Demokratske partija Kosova. Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je da je ta stranka protiv održavanja srpskog referenduma na Kosovu, ali da bi, ipak, Vlada u ovom trenutnku trebalo da ima bolju koordinaciju sa zemljama EU i SAD.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti izdali su u petak zajedničko saopštenje nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU, ponavljajući da se protive održavanju referenduma.

U saopštenju se navodi da bi otvaranje biračkih mesta na Kosovu, na kojima bi se glasalo o promeni Ustava Srbije predstavljalo jasno kršenje Ustava i zakona Kosova.

Prema njihovim rečima, dosadašnja praksa primenjivana od 2012. godine je neustavna i ne obavezuje sadašnje institucije Kosovaizabrane na parlamentarnim izborima 14. februara 2021. godine.