Skupština Kosova ne dopušta Srbima da glasaju na referendumu

Skupština Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na Kosovu, za je glasalo 76 poslanika, nije bilo glasova protiv, a jedan poslanik je bio uzdržan, prenosi Reporteri.

Kurti je, na današnjoj vanrednoj sednici rekao da je jedna od tačaka da građanima sa dvojnim državljanstvom omogućeno da glasaju putem pošte, ili preko Kancelarije za vezu Srbije u Prištini.

Ova rezolucija sadrži ukupno osam tačaka.

"Skupština Kosova, koja predstavlja građane, izrazila je zajednički stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu krše Ustav i suverenitet Kosova i da bi ova odluka bila u suprotnosti sa Ustavom, zakonima i međunarodnom praksom", kazao je Kurti.

Skupština je zatražila od Vlade i relevantnih institucija da preduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti da spreče, kako je navedeno, narušavanje "suvereniteta i ustavnog poretka", održavanjem referenduma strane druge države na teritoriji Kosova.

Skupština, kako je navedeno, ističe posvećenost Kosova da garantuje i štiti sva prava građana u skladu sa Ustavom i zakonima. 

"U tom duhu, Skupština Kosovo je potvrdila pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvaruju svoje pravo glasa u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom. U ovom slučaju, svima koji imaju i državljanstvo Srbije i Kosova, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini", saopšteno je.

Skupština ističe da otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova, kao i uključivanje ilegalnih grupa i struktura u takvu organizaciju, predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona, kao i međunarodne prakse.

Navedeno je i da skupština pozdravlja "čvrst stav međunarodne zajednice o vladavini prava" i da "očekuje podršku pravu i principijelnom pristupu Kosova" jer samo, kako navode, jednakim tretmanom svih zemalja u regionu može se postići stabilnost, demokratija i "evroatlantski duh" regiona.