Skupština Kosova nije izglasala Nacrt zakona o ekonomskom oporavku

Skupština Kosova spolja 1.jpg
Izvor: Kosovo Online

Skupština Kosova ponovo nije izglasala Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, prenosi Gazeta Ekpres.

U glasanju je učestvovalo samo 60 poslanika, a predsednica parlamenta Vjosa Osmani rekla je da će ova tačka biti odložena za sledeće zasedanje.

Glasanje o ovom nacrtu zakona omogućilo bi građanima koji uplaćuju doprinose da povuku 10 odsto sredstava sa svog računa u Kosovskom fondu penzijske štednje.

Do sada je vrednost sredstava u Kosovskom fondu za penzijsku štednju dostigla preko 2 milijarde evra sa oko 690 hiljada korisnika.

To znači da ukupna vrednost koja bi mogla da se povuče iz Fonda iznosi oko 200 miliona evra.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je Vlada Kosova odobrila 22. jula, vredan je 385 miliona evra.

Cilj tog zakona je da pomogne preduzećima kroz fiskalnu i monetarnu politiku, nakon gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.

Većina preduzeća na Kosovu, u gotovo svim sektorima, prijavila je velike iznose finansijskih gubitaka i smanjene proizvodne kapacitete.

Predstavnici preduzeća više puta su pozivali kosovske vlasti da pomognu u ekonomskom oporavku što je pre moguće, jer bi svako kašnjenje, prema njihovim rečima, dovelo do većih problema i povećalo rizik bankrota.

Za sada nije poznat tačan iznos nastalih gubitaka kosovske ekonomije, ali se u najvećoj meri odnose na poreske i carisnke prihode.

U Poreskoj upravi i Carini Kosova prihodi budžeta za ovu godinu su za više od 232 miliona evra manji, zbog posledica pandemije izazvane koronavirusom.

Kosovo je do sada primenilo Fiskalni paket za vanredne situacije, vredan oko 180 miliona evra. Paket, usmeren ka ublažavanju ekonomskih i socijalnih problema, odobren je u martu, nakon što je vlada koju je predvodio bivši premijer Aljbin Kurti potvrdila prve slučajeve koronavirusa.

Neke od mera sprovode se nakon dolaska vlade koju je predvodio premijer Avdulah Hoti. 

dejan
25. Septembar 2020.
???