Skupština opštine Severna Mitrovica danas o otvaranju mosta na Ibru

Most na Ibru
Izvor: Kosovo Online

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica naći će se i pitanje otvaranja mosta preko Ibra, preneo je Radio Slobodna Evropa.

O toj temi, odbornici bi trebalo da raspravljaju pod tačkom razno.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao je za RSE da će odbornici diskutovati o "bezbednosnoj situaciji za otvaranje mosta", koji od 1999. godine deli grad na južni deo, naseljen albanskom, i severni deo, naseljen srpskom većinom.

Odluka o otvaranju mosta doneta je u Skupštini opštine u aprilu prošle godine, ali još nije sprovedena.

Ugljanin kaže da većina opštinskih odbornika trenutno nije za "pojačavanje tenzija", iako su prošle godine podržali odluku da se most pusti u saobraćaj.

"Tenzije su već velike... To više ne zavisi od Skupštine opštine, zavisi od bezbednosnih agencija kako će postupiti" , dodao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, važno je stvoriti "klimu mira i tolerancije", jer građani Severne Mitrovice, iz svih zajednica, kako navodi, "već godinama žive pod tenzijama".

Na najavu u otvaranju mosta preko Ibra reagovala je i Evropska unija porukom da to pitanje treba rešiti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Iz Srpske liste poručili su da bi puštanje mosta za saobraćaj motornih vozila bio apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu.

Naveli su da taj potez "ne bi podržao nijedan Srbin na Kosovu", što bi vodilo daljim tenzijama I novim napadima na Srbe, zbog čega su pozvali Kfor, Euleks, i predstavnike Brisela da reaguju i spreče izazivanje još jedne krize.