Skupština usvojila u načelu nacrte zakona o alkoholnim pićima i poljoprivredi

Skupština Kosova.jpg
Izvor: Koha

Skupština Kosova je na današnjoj sednici u načelu usvojila Nacrt zakona o alkoholnim pićima, za koji je za glasalo 60 poslanika, dok su četiri bila uzdržana, prenosi Reporteri.

Ministar poljoprivrede Faton Peci rekao je da se ovim nacrtom zakona uređuje pravni okvir kroz opšta načela koja se odnose na opis, prezentaciju i obeležavanje alkoholnih pića, kao i zaštitu geografskih oznaka alkoholnih pića.

Takođe, sa 68 glasova za, nijednog protiv i bez uzdržanih, Skupština je u načelu usvojila Nacrt zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ministar Peci je rekao da su nacrtom zakona definisane institucionalna podrška poljoprivredi, administrativna kontrola, mere upravljanja rizicima u poljoprivredi, obnavljanje potencijala poljoprivredne proizvodnje, socijalno-ekonomsko partnerstvo u oblasti poljoprivrede, kao i terenska inspekcija i sprovođenje mera.

Zbog odsustva ministra, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o otpadu odložen je za narednu sednicu.

Poslanici su odobrili zahtev Fonda penzijske štednje za odobravanje godišnjih poreza za 2022. godinu, prema kome će porez na investicije iznositi 0,32 odsto, a porez na poslovanje 0,057 odsto.