Šljuka: Na udaru odluke o dinaru najugroženiji, SAD i EU traže rešenje da uredba ostane na snazi

Aleksandar Šljuka
Izvor: Kosovo Online

Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa" poručio je za Kosovo onlajn da je nakon dva meseca od početka primene Uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara jasno da ona svim Srbima pada teško, ali ističe da su prvi na udaru najugroženiji stanovnici koji nemaju bankovne kartice ili ne mogu da putuju kako bi podigli primanja iz budžeta Republike Srbije.

"Ta uredba je svima teško pala, ali najteže najugroženijim kategorijama, ljudima koji primaju socijalnu pomoć, pezionerima koji su bolesni, ljudima koji nemaju mogućnost da podižu primanja preko bankomata, odnosno onima koji nemaju kartice, kao što je oko 4.700 penzionera koji primaju penzije na ruke. Oni ne mogu čak da koriste ni te montažne bankomate u blizini prelaza. Najteže je njima", rekao je Šljuka.

Dodaje da trenutno nema dinara na severu Kosova.

"Bilo ga je u nekim severnim opštinama i sada ga ni tamo nema, ili ga ima veoma malo, koliko čujem. Ljudi su sada prinuđeni da idu u Centralnu Srbiju i da tu troše i vreme i novac na gorivo, jer nekima treba i po 100 kilometara da pređu u jednom smeru da bi stigli na odredište. Pogođene su i institucije Republike Srbije koje i dalje funkcionišu na Kosovu, škole, bolnice i one ne mogu da rade kao i do sada", naglasio je naš sagovornik. 

Na pitanje šta očekuje od razgovora u Briselu 4. aprila i da li misli da dijalog može da se nastavi, naglašava da veruje da će se postići neko rešenje.

"Međutim, već smo ušli u neke procese razgradnje institucija i promena u okviru institucija EU. Nisu još nastupili izbori, ali bila je objava da će vrlo verovatno specijalni izaslanik Miroslav Lajčak postati ambasador u Švajcarskoj. On se već vidi kao neko kome ističe mandat, on nije neko ko može doprineti nekim ključnim promenama jer je na zalasku svog mandata i mislim da će strane iskoristiti ovaj period. Kosovo će da prolongira rešenje ove odluke o dinaru i da dodatno odgodi formiranje ZSO. Posle toga ulazimo u izbore za Evropski parlament, imamo američke izbore u novembru, vrlo verovatno imamo i kosovske izbore, takođe imaćemo vrlo verovatno lokalne izbore na severu Kosova i to su sve procesi koji će odvući pažnju od dijaloga. Svi čekaju da krenu u te procese da bi imali izgovor da sve prolongiraju i da se ne krene u taj proces oko normalizacije odnosa", istakao je Šljuka.

Po njegovom mišljenju, odluka Prištine o dinaru je jedan pronicljiv potez Aljbina Kurtija koji je on sprovodio i ranije, kad su u pitanju tablice.

"To je dakle donošenje unilateralne odluke koja u načelu jeste u skladu sa njihovim propisima iako se može diskutovati o njenoj legalnosti jer je bilo potrebno da se donese zakon, a ne uredba. Načelno, SAD i ostale države koje priznaju Kosovo, smatraju da je u redu da evro bude jedina valuta, ali one sve govore kako je bila loša komunikacija i kako je neophodan veći tranzicioni period. Sa druge strane, Gabrijel Eskobar je napomenuo da bi se ovo najlakše rešilo u kontekstu ZSO. Zato mislim da je ovo vrlo pronicljiv potez Aljbina Kurtija. On zapravo želi da integriše srpske institucije i srpsku zajednicu, a da ne implementira Zajednicu srpskih opština. Kao što vidimo, to mu prolazi i tu vidimo sukob između onoga što govore zvaničnici SAD i EU i onoga što se dešava u okviru dijaloga", naglasio je naš sagovornik.

Ističe da SAD i EU traže rešenje da odluka CBK ostane na snazi, ali da se neki oblik i mogućnost kako će Srbi i ostale zajednice da primaju novac koji im seduje od Republike Srbije.

"Tu vidimo taj jedan problem, oni su praktično pristali na to da se ovo ne rešava u okviru formiranja ZSO. Zašto su pristali, nisam siguran. Jedno od zaključaka koje se nameće jeste da su zvaničnici SAD i EU to uradili jer nastupaju promene, ne toliko u Evropskom parlamentu, ali možda će doći do veće promene u Americi, možda će doći nova administracija koja neće imati toliko sluha za Kosovo i tu možemo da čitamo i ovaj sad potencijalni ulazak u Savet Evrope. Oni žele da što više očvrsnu suverenitet Kosova dok ne nastupe velike promene u međunarodnoj sferi pa u vezi sa tim možemo tumačiti i ovu odluku o dinaru", zaključio je Šljuka.