Slovenija predlaže proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030. godine

slo -eu.jpg

Evropska unija bi do kraja decenije trebalo da se proširi na čitav Zapadni Balkan, prema predlogu Slovenije koji predstavlja iznenađenje za članice pre samita sledeće nedelje, prenosi Tanjug.

Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU, iznela je u petak ideju o brzom priključenju zemalja, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, piše "Fajnenšel tajms".

Lideri svih zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova, prisustvovaće samitu u sredu.

Predlog iznet na sastanku ambasadora u Briselu, kako se navodi, iznenadio je ostale zemlje članice, a neke su ga opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu. Proširenje spada u visoko osetljiva pitanja za EU, koja je podeljena oko pitanja brzine kojom bi zemljama trebalo dozvoliti pridruživanje, a istovremeno je pod pritiskom da nastavi pristupne pregovore sa balkanskim zemljama koje takođe jačaju svoje veze sa Kinom i Rusijom.

EU je proširena sa 13 novih država članica između 2004. i 2013. u brzoj ekspanziji, a nakon toga bivši predsednik komisije Žan-Klod Junker je obećao da neće biti prijema do 2019. godine.

Diplomate iz država članica koje žele da Brisel ubrza pregovore sa Zapadnim Balkanom, uglavnom sa istoka i juga bloka, zalažu se postavljanju "ambicioznih planova" za pristupanje, ali priznaju da bi preciziranje "striktnih rokova" bilo "politički eksplozivno", navodi "Fajnenšel tajms".

Stav EU prema regionu dodatno komplikuje to što pet država članica, Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, ne priznaju Kosovo, koje se 2008. samoproglasilo za državu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišla je Zapadni Balkan uoči Samita, ponavljajući svoju podršku zemljama da se pridruže Uniji, ali političari u regionu na ovu temu gledaju sa skepticizmom, jer mnoge države članice ne pokazuju želju za proširenjem.

Komisija, koja vodi proces evaluacije napretka ka članstvu u EU, rekla je da pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom treba da krenu napred "što je pre moguće", pošto je trebalo da te dve zemlje još prošle godine započnu pristupne pregovore, ali su i dalje blokirane zbog nedostatka jednoglasne podrške članica. Severna Makedonija, jedna od zemalja koje traže pridruživanje, poručila je da pozdravlja pritisak koji Slovenija vrši na Brisel i da je vreme da Unija načini takav korak.