Slučaj Bitići u funkciji pritiska SAD na Srbiju za priznanje Kosova

Kongres SAD
Izvor: sr.Wikipedia.org

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević ocenio je da SAD politizuje slučaj braće Bitići kako bi izvršile politički pritisak na Srbiju u procesu pregovora sa Prištinom usvajanjem Rezolucije u američkom Kongresu, kojom se od Srbije zahteva rešenje ubistava američkih državljana albanskog porekla, trojice braće Bitići, prenosi Tanjug.

,,Nema sumnje da su SAD krenule u ofanzivu i da podržavaju zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova. To svedoči i nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za rešenje problema sa Kosovom. Ova rezolucija američkog Kongresa je usmerena u tom pravcu”, izjavio je Milisavljević.

SAD kontinuirano insistiraju na rešavanju slučaja Bitići, istakao je Milisavljević i dodao da ga pokreću svaki put kada treba da se izvrši pritisak na Srbiju.

Krivični postupak protiv osumnjičenih za protivpravno lišenje slobode braće Bitići vodio se pred našim pravosudnim organima, ali da nije okončan osuđujućom presudom, podsetio je Milisavljević.

Profesor je naglasio da je Srbija više puta predočila sve dokaze SAD, koji su prikupljeni u ovom slučaju, ali da SAD tvrde da imaju druge dokaze.

Za ubistvo braće Bitići nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni od optužbi 2013.

Ambasada SAD je više puta tražila da se taj slučaj rasvetli navodeći kao jedan od najviših prioriteta u bilateralnim odnosima Srbije i SAD.