Smajlović: Ruski veto jedini razlog što Kosovo već nije članica UN i to se neće promeniti

Ljiljana Smajlović
Izvor: RTS

Izjavu Vladimira Putina da su Narodne Republike Donjeck i Lugansk postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o samoproglašenom Kosovu nisam razumela kao izdaju, rekla je za RTS kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović koja je navela i da smatra da neće prestati podrška Srbiji kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Putin sve vreme govori da ne mogu da urade to što su uradili na Kosovu, a da kažu da to neće stvoriti presedan. To je stvorilo presedan, postupili ste mimo pravila", ističe Smajlovićeva.

Kaže da je Putin priznanje Kosova koristio i 2008. godine, kada je priznao Južnu Osetiju i 2014. godine, kada se govorilo o tome da su u Deklaraciji o nezavisnosti Krima korišćene formulacije iz Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Ne mislim da će prestati podrška Srbiji kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), mislim da je ruski veto jedini razlog što Kosovo već sada nije članica i mislim da se to neće promeniti", naglašava Smajlovićeva.

Smatra da Rusija ne bi promenila stav kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama čak i kada bi Srbija bila prisiljena da joj uvede sankcije.

"Možda bi promenila odnos prema ceni gasa i nafte koju uvozimo od njih, ali ne prema Kosovu", kaže Smajlovićeva.

"Više od pola čovečanstva nije uvelo sankcije Rusiji"

U delu javnosti postoje i ocene da su naslovne strane u pojedinim novinama, u kojima se kritikuje Rusija i izjava ruskog predsednika, priprema srpske javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Smajlovićeva ističe da ipak više od pola čovečanstva, a možda i dve trećine, živi u državama koje nisu uvele sankcije Ruiji, koliko god se Amerikanci trudili.

"To nije zato što imaju neki drugačiji stav prema ratu u Ukrajini. Većina država sveta vidi da je to agresija i da su prekršene povelje Ujedinjenih nacija, ali tim zemljama se nije dopadao unipolarni svet. Ako je bilo moguće u onom prvom Hladnom ratu ostati nesvrstan i ne učestvovati, mislim da bi to moralo biti moguće i u drugom", kaže Smajlovićeva.

Pojedini analitičari smatraju čak da bi Putinov stav mogao Srbiji da doprinese kada je u pitanju sever Kosova i Republika Srpska.

Ljiljana Smajlović smatra da je to besmiselna rasprava jer su Amerikanci, kako kaže, odavno rekli da se iz priznanja Kosova ne mogu izvlačiti nikakvi zaključci.

"Amerika sebe vidie kao izuzetni naciju. Ona sebi uzima za pravo da kaže kada mi nešto uradimo, to ne znači da i vi to možete da uradite. Možemo mi na to da se pozivamo koliko hoćemo, ali velike sile to ne priznaju", ističe Smajlovićeva.

Povodom najavljenog sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca u sredu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kom će se govoriti o ratu u Ukrajini, bilateralnim i regionalnim temama i ekonomiji, Smajlović je rekla da Šolc neće pritiskati Vučića da uvede sankcije Rusiji jer je i on sam pod stalnim američkim pritiskom.

"Do juče je govorio da neće da isporučuje teško naoružanje Ukrajini. Promenio je mišljenje kada su ga pritisli koalicioni partneri. On ima komplikovanu političku poziciju jer bi njegova dva koaliciona partnera sutra isto tako mogla da budu partneri CDU", navela je  Smajlovićeva.