Smajlović: Šolc poručio da Srbija još dugo neće u EU

Kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović ocenila je da je nemački kancelar Olaf Šolc izjavom da je nezamislivo da dve zemlje koje se međusobno ne priznaju postanu članice Evropske unije poručio da će proći još dugo dok Srbija ne uđe u EU, prenosi RTV.

"To je veoma neprijatna izjava kancelara Šolca ne zbog toga što u EU ne mogu da budu dve zemlje koje se međusobno ne priznaju, to niko ne osporava, ali ono što ja čitam u toj izjavi je da će Srbija i Kosovo da ulaze zajedno i istovremeno u EU", rekla je Smajlović za Tanjug komentarišući izjavu nemačkog kancelara.

Podsetila je da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, a da Kosovo još nema ni bezvizni režim koji je, dodala je, naša zemlja dobila pre više od 10 godina.

"U tome je neprijatni ton i poruka 'proći će još dugo da uđete u EU', što je potpuno destimulišuće za Srbiju", rekla je Smajlović.

Navela je da u Evropi nikada neće da daju vremensku odrednicu za članstvo, ali da je Šolc pomenutom izjavom prolongirao dalje ulazak Srbije u EU nego iko do sada.

"Šolc radi nešto što je verovatno sasvim tačno, barem sa stanovišta kalkulacija Nemačke, ali on u stvari kaže 'ma dok vi budete primljeni, ima da budete najbolji prijatelji' ", zaključila je Smajlović.