Smaka i Hodža: Konačan sporazum blizu

ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Novinar sa Kosova Ljeart Hodža kazao je za RTV Kim da je pauza, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, a koja je trajala 20 meseci uništila dinamiku koja je postojala ranije.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da do konačnog sporazuma može doći do kraja godine.

Smaka ističe da bi predsednik Kosova Hašim Tači, po Ustavu, trebalo da predstavlja državu i vodi spoljnu politiku, kao i to da predsednik vlade nije ovlašćen da zastupa Kosovo u pregovorima.

„Sa ustavno pravnog aspekta ne postoji nikakva prepreka da gospodin Tači zastupa Kosovo. Sa drugog apsekta delikatno je to u vezi optužnice, ali to je drugo pitanje. U svakom slučaju, trebalo bi da Skupština Kosova usvoji posebnu rezoluciju kako bi ovlastila predsednika vlade da se bavi tim pregovorima“, kazao je Smaka.

Dodao je da je optimista što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine.

„Očekujemo pomak, ako ne i konačan dogovor uskoro. Do kraja ove godine treba očekivati jedan konačan politički dogovor koji bi bio u interesu svih građana, i Kosova i Srbije“, smatra Smaka.

Da je konačan sporazum blizu, slaže se i novinar Ljeart Hodža. Međutim, on smatra da je pauza u dijalogu, koja je trajala 20 meseci uništila dinamiku.

„Desilo se i to da su verovatno izbačene sa agende neke teme, poput razmene teritorija. Ako se radi po nekom novom principu, možda se bliži neko rešenje koje bi trebalo da bude prihvatljivije i od strane političkih stranaka na Kosovu i Srbiji, ali i od strane naroda“, kazao je Hodža.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da tehnički dijalog ne postoji, već „samo dijalog za konačni sporazum o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa dveju zemalja“.

„Što se tiče međusobnog priznanja i toga što se zove normalizacija odnosa. treba da se razjasni da li je to ista stvar pošto mi živimo pod nekim utiskom da se SAD zalažu za međusobno priznanje, a EU za normalizaciju odnosa i nije uvek jasno da li je to ista stvar“, kazao je Hodža.

Posle 20 meseci u četvrtak su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine uz posredstvo predstavnika Evropske unije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastaju se ponovo sredinom nedelje.