Šmit: Kurti prvi premijer Kosova koji je ugrozio odnose sa SAD

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Naučni direktor Odeljenja za istraživanje Balkana Austrijske akademije nauka Oliver Jens Šmit ukazao je da je za Aljbina Kurtija problematično što je prvi kosovski premijer koji je ugrozio odnose sa SAD.

"Za Kurtija je svakako problematično to što je sada prvi kosovski premijer koji rizikuje sukob sa SAD, zaštitnikom njegove zemlje. To ga svakako može oslabiti na domaćem planu, čak i ako opozicija trenutno nije mnogo vidljiva", objasnio je Šmit za nemački portal T-onlajn.

U vezi kritike iz Pariza Šmit kaže da je Francuska manje relevantna po tom pitanju, jer njene vlade nisu bile mnogo aktivne na Zapadnom Balkanu i uvek su bile oprezne prema kosovskim Albancima.

"Smatram vanrednim da SAD i Francuska sada relativno jednostrano krive Kosovo, a jedva da kritikuju Srbiju", objasnio je on.

Rekao je da je to logičan nastavak politike proteklih decenija.

"Amerikanci, ali i nemačka vlada pod Angelom Merkel, već godinama računaju na Vučića i njegovu stabilokratiju”. Ljudi kao da misle bolje je imati autoritarnog vladara koji je sposoban da uđe u pakt nego demokratskog političara s kojim se možda neće tako dobro slagati. Ovo je ključno, posebno u vezi sa pitanjem Kosova. Kada su u pitanju tako osetljiva pitanja, bolje je naći rešenje sa autoritarnim političarima nego sa umerenim snagama, koje su onda pod velikim domaćim pritiskom", istakao je Šmit.