Šmit: Niko ne napada Milorada Dodika ni Republiku Srpsku, ali kada je u pitanju zakon, on mora strogo da se poštuje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je za N1 Beograd da niko ne napada Milorada Dodika ni Republiku Srpsku, ali da kada je u pitanju zakon, on mora strogo da se poštuje.

Govoreći o današnjem sastanku sa predsednikom SRbije Aleksandrom Vučićem, Šmit je rekao da to neće biti poslednji razgovor, već nešto što "nas može dovesti korak napred ka razumnom rešenju u BiH.

Dodao je da je uvek važno da se dođe u Beograd, jer susedi Bosne i Hercegovine mogu da doprinesu očuvanju stabilnosti.

"Ja sam zadovoljan što postaje jasno da smo svi na istoj strani. Ja tu uključujem i Dodika, niko ne želi konflikt, ratove, dovoljno je ratova u svetu, ovaj region ima dovoljno ratova za sobom. RS je donosila odluke koje se tiču drugih. Postoji žuti karton u fudbalu, a ja nisam pokazao crveni i rekao sam molim vas vratite se, hajde da razgovaramo. Hajde da tri strane o tome razgovaraju, ja sam spreman da posredujem", rekao je Šmit.

Šmit je, na osnovu "bonskih ovlašćenja", poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, uz obrazloženje da je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Šmit kaže da je tokom razgovora Vučić imao suzdražn stav kada je u pitanju primena "bonskih ovlašćenja", ali da su razgovarali objektivno.

Srbija je zemlja koja želi u EU i mora da pređe dug put, istakao je on.
 
"Hajde da svi sednemo za isti sto i to je nešto što može da se reši. I u mojoj zemlji je bilo tako. Razgovor sam napustio sa ozbiljnim očekivanjima. Znam da Dodik i Vučić razgovaraju, morate razgovarati sa ljudima koji su tu, i Dodik i Vučić imaju različite pozicije. Ali moramo se sastati. Očekujem da u BiH budu zahvalni kada susedi razgovaraju. To se odnosi i na hrvatskog premijera Plenkovića", rekao je Šmit.