Šmit o "Otvorenom Balkanu": Nije bitno čija je inicijativa već kakve će ekonomske koristi doneti regionu

Kristijan Šmit
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu "Otvoreni Balkan" i poručio da nije bitno da li je to, kako je čuo da pojedini kažu u regionu, inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, već koje ekonomske koristi može da donese, prenosi Tanjug.

"Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovde, ko je šta učinio, već šta može da se iskoristi kao ekonomska prednost", poručio je Šmit.

Izrazio je, kako je rekao, veliko zadovoljstvo što može da podrži tu inicijativu baš na Beogradskom ekonomskom forumu.

Šmit je kazao da je i u kabinetima Angele Merkel i Ursule fon der Lajen rekao da će kroz različite komentare podržati bilo koji okvir koji je usmeren na ekonomski razvoj regiona Zapadnog Balkana, kao i u razgovoru sa predstavnicima Slovenije, koja sada predsedava EU.

"Već imamo tri zemlje učesnice koje podržavaju ovu inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ - Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. Svi zajedno treba da radimo na tome", naveo je Šmit.

Takođe, naglasio je da je ovaj projekat - Otvoreni Balkan odlično ime za to, jer je to otvoren projekat za druge i dobra priprema za smanjenje prepreka, birokratije i priprema za članstvo u EU.

Šmit je rekao da prvi put učestvuje na Beogradskom ekonomskom forumu i istakao da je ranije Bil Klinton rekao da se sve vrti oko ekonomije, a naročito u ovom regionu, koji ima i svoje breme, ali i potencijal u tom smislu.

Visoki predstavnik u BiH je rekao, govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", da je jako važno spajanje ekonomije i političara, kao i da politika mora podsticati ekonomski razvoj.

Kaže da su njegove kolege u Bundestagu govorile, kada je reč o društvenom tržištu, da nije neophodno uplitanje politike u tržište zbog potrebe fer konkurencije, ali da je njegov stav da građani moraju imati koristi od tržišta, a ne štetu.

Šmit dodaje da je inicijativa “Otvoreni Balkan” dobra za pristupanje EU.

"Projekat ‘Otvoreni Balkan’ služi da se izbegne situacija da ima sve više koraka ka EU integraciji, jer bi to dovodilo do nekonkurenosti ekonomije i zato je neophodno da imamo regionalnu saradnju", rekao je on.

Šmit je citirao Getea, kako je govoreći o ujedinjenu Nemačke, rekao da je siguran da će "ulice i pruge doprineti tom ujedinjenju".

Visoki predstavnik u BiH ističe da predsednik Vučić ima puno mapa koje predstavlja za razvoj infrastrukture i da, takođe, podržava Vučićevu ideju za infrastrukturnu podršku boljoj povezanosti regiona.

Bolja povezanost je i dobra priprema za međunarodnu konkurenciju koja čeka zemlje u regionu, dodao je Šmit.

"Moramo raditi na tome da ispunimo, ne samo narativ koji se odnosi samo na gledanje u okviru sopstvenih granica, već da se osvrnemo na zajedničku poziciju - da moramo raditi zajedno", poručio je Šmit.

Kazao je i da, na primer, u BiH MMF nije mogao da uvede određene stvari oko elektronskog potpisa u bankarstvu zbog određenih političkih zadrški.

Šmit je rekao da je iz BiH otišlo više od 60.000 visokokvalifikovanih radnika u Nemačku i druge zemlje EU, kojima treba obezbediti uslove da ostanu u zemlji.

Zaključio je da su pojedine zemlje zahvaljujući inicijativi "Otvoreni Balkan" počele da ubiraju plodove te saradnje i pozvao sve da doprinesu zajedničkoj budućnosti ovog regiona.