Sobotka: Nadam se da će Srbija i Kosovo tumačiti Ohridski sporazum na isti način

Volfgang Sobotka
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Skupštine Austrije Volfgang Sobotka izjavio je danas da je Ohridski sporazum veoma važan i da se nada da će Srbija i Kosovo tumačiti ovaj sporazum na isti način, prenosi Koha.

On je na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom kosovske skupštine Gljaukom Konjufcom izjavio da je Ohridski sporazum važan korak za napredak i dodao da bi strane trebalo da se približe.

„Trenutna situacija na Kosovu i odnosi sa Srbijom su izazov koji mora da se reši na putu dijaloga i uvek ćemo se truditi da pružimo priliku obema zemljama da se približe jedna drugoj. Ohridski sporazum je takođe veoma važan i nadamo se da će obe zemlje imati isto tumačenje ovog sporazuma i da će to dati priliku da se planira i budućnost. Austrija u ovom pogledu može da bude primer za Kosovo, ako razmislite o istoriji 20. veka“, izjavio je Sobotka.

Prema njegovim rečima, kosovski Srbi treba da učestvuju na lokalnim izborima jer je to njihova demokratska odgovornost i pravo. 

Predsednik parlamenta Austrije je dodao da se Kosovo dosta razvilo poslednjih godina i da je Austrija četvrti najveći investitor na Kosovu.

„Ono što je Kosovo postiglo poslednjih godina je impresivno. Na sreću, 1. januara 2024. vizna liberalizacija postaje realnost i to je veliki korak napred. Ostvariti članstvo u Savetu Evrope koje je odobreno u Komitetu ministara, ovo je put diplomatije i demokratije“, dodao je on.