Šolc danas na Kosovu i u Srbiji, fokus na zastoju u dijalogu

Olaf Šolc
Izvor: Reporteri

Tokom posete Zapadnom Balkanu nemački kancelar Olaf Šolc biće fokusiran na tri teme, a jedna od njih biće zastoj u dijalogu Kosova i Srbije, najavila je pres služba nemačke vlade, prenosi Ljajmi.

Šolc će se baviti i pitanjem Severne Makedonije i Bugarske, a treća tema biće rat u Ukrajini.

"Fokus putovanja biće EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Trenutno postoje bilateralne blokade između Kosova i Srbije i Severne Makedonije i Bugarske", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila nemačka vlada, vodiće se razgovori između kancelara Šolca i lidera zemalja regiona o ratu u Ukrajini.

"Naravno, biće i pitanje koordinacije daljih zajedničkih reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, zajedno sa našim bliskim partnerima, koji su članice EU ili NATO, ili kandidati za članstvo", navedeno je u saopštenju.

Kancelar Šolc 10. juna posetiće Kosovo gde je na dnevnom redu sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem i poseta nemačkim trupama Kfora.

Nakon sastanka sa premijerom Kurtijem, njih dvojica će u 11.30 časova održati konferenciju za novinare. 

Nemački kancelar će nakon Prištine  posetiti Beograd, gde se sastaje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u 15 sati.

Posle posete Srbiji, Šolc će otputovati u Solun na poziv grčkog premijera, kako bi prisustvovala večeri sa liderima zemlja regionalne inicijative Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Šolc će 11. juna boraviti u Severnoj Makedoniji, zatim i u Bugarskoj, gde će završiti svoju Balkansku turneju.