Šolc i Nehamer: Potrebna jasna EU perspektiva za Zapadni Balkan

Nehamer i Šolc
Izvor: Printscreen

Nemački kancelar Olaf Šolc i njegov austrijski kolega Karl Nehamer zalažu se za brz napredak u povezivanju Zapadnog Balkana sa EU, piše Dojče vele uz ocenu da bi u suprotnom region mogao da postane zona uticaja Rusije ili Kine.

Kako navodi taj nemački medij, zbog rata u Ukrajini Nemačka i Austrija žele da poguraju proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a tim povodom Šolc je rekao je da je regionu potrebna "jasna perspektiva ulaska u EU", kao i da svako dalje odlaganje čini Zapadni Balkan ranjivim i otvorenim za uticaj trećih strana.

Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju status zemalja kandidata za članstvo u EU, potencijalni kandidati su BIH i Kosovo, a odavno je trebalo da počnu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, piše Dojče vele.

S obzirom na rat u Ukrajini, sada je neophodno ubediti skeptike u EU, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer, ističući da ne treba samo  razgovarati o moguićim evropskim perspektivama, već bi trebalo nešto i da se uradi.

Nehamer navodi se da je Zapadni Balkan izložen i drugim zonama uticaja kao što su Rusija ili Kina.

"Zato je za nas zbog geostrateških interesa važno da ovde zapravo promenimo brzinu, pokrenemo se i damo ljudima u ovim zemljama perspektivu", rekao je Nehamer.

On je dodao da jasno opredeljenje da Zapadni Balkan pripada Evropi sada mora da se sprovede u praksi.