Šolc: Regionalni konflikti moraju biti rešeni, proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova mora napredovati

Olaf Šolc
Izvor: Reporteri

Aktuelna situacija zahteva hitno reagovanje zbog pretnji po bezbednost i slobode usled agresije Rusije. Zbog toga moraju regionalni konflikti biti rešeni. Tako, na primer, proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova mora napredovati, ocenio je danas nemački kancelar Olaf Šolc otvarajući Samit Berlinskog procesa u glavnom gradu Nemačke kome prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, prenosi RTV.

Šolc je poručio da građani Zapadnog Balkana mogu računati na Nemačku i Berlinski proces, i da samo zajedno može da se postigne napredak, te zaštite evropske vrednosti, i ostvari napredak na kontinentu i u svetu.

"Zajednička budućnost bez granica je ključna za Zapadni Balkan".

Šolc je rekao da je tokom prve godine mandata razgovarao sa mnogim šefovima vlada i država regiona, posebno o stabilnosti Zapadnog Balkana, jer stabilnost regiona, kako je rekao ne može da se posmatra odvojeno od stabilnosti Evrope.

Istakao je da se Berlinski proces bavi podsticanjem napretka u očekivanjima od regiona koja su pobuđena pre više od 20 godina.

“To mora sada da bude pretvoreno u realnost”, poručio je Šolc.

Nemački kancelar je kazao da će danas lideri Zapadnog Balkana preduzeti tri važna koraka, zaključenjem tri važna sporazuma (o putovanju sa ličnim kartama, priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija).

Ti sporazumi, dodaje, doprinose stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje je bitno za privredu i investicije, a omogućavaju i putovanje građana samo uz ličnu kartu.

“Čestitam da ste posle dve godine pregovoranja prihvatili te dogovore, koji vas približavaju standardima EU, a svi žele da sarađuju sa EU. Ovaj proces pokazuje rezultate, izgrađeni su putevi i pruge, olakšan je kontakt među zemalja regiona, i želimo dalje da proširimo tu saradnju”, objasnio je Šolc.

Podsetio je da je više od 800 studenata, zahvaljujući dogovoru u okviru Berlinskog procesa, moglo da učestvuje u programu razmene.

“To je budućnost Zapadnog Balkana. Integrisana budućnost bez granica, to je važno za mlade ljude i region ukupno”, podvukao je kancelar.

On je ukazao da će važna tema skupa biti i energetska bezbednost, te je izrazio zadovoljstvo što su se sve zemlje regiona kroz Energetsku zajednicu obavezale na saradnju sa EU.

„Spremni smo da vas podržimo u ovoj oblasti, kratkoročno i dugoročno”, poručio je Šolc.

Podsetio je da su Samitu prethodili sastanci ministara unutrašnjih i spoljnih poslova Berlinskog procesa i kazao da su bitni borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ključ u rešenju tih problema je tešnje saradnja sa EU", rekao je on.