Šole u Senatu SAD: Ni Srbija ni Kosovo ne sprovode dogovore, pojačavamo diplomatsku aktivnost

Derek Šole
Izvor: Print Screen/Senat SAD

Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole poručio je danas u obraćanju pred Komitetom za spoljnu politiku Senata SAD da ni Srbija ni Kosovo za sada ne implementiraju dogovore iz Brisela i Ohrida i da će zato biti pojačana diplomatska aktivnost Amerike i EU kako bi se podstakle obe strane da to učine.

Šole je na saslušanju na temu "Procena politike SAD za Zapadni Balkan" naveo da je budućnost regiona prioritet za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena ali da je jedan od najvećih izazova sa kojima se region suočava dijalog Kosova i Srbije.

Šole je rekao da je za mnoge zvaničnike ove administracije i pitanje ovog regiona lično, jer se njime bave od raspada Jugoslavije.

"Budućnost Zapadnog Balkana je prioritet za Bajdenovu administraciju. Za mnoge od nas ovo je lično. Mnogi od nas se ovim pitanjem bave još od raspada Jugoslavije. Zapadni Balkan ostaje „zagonetka“ mira koja nedostaje. U međuvremenu, važno je da taj region ima veliki potencijal, ali im je potrebna naša pomoć kako bi krenuli napred”, rekao je Šole.

Naglasio je da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova i njegovu integraciju u međunarodne institucije, uključujući UN i približavanje NATO i EU. 

Dodao je i da SAD žele da prodube svoje veze sa Srbijom i da ojačaju saradnju. 

"Evropske integracije Srbije i Kosova neće se desiti dok ne razreše nesuglasice. Zato podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU. Postoji dogovor o putu normalizacije, to je pravno obavezujući sporazum, i obe strane su preuzele obavezu da ga sprovedu. Dogovor koji je postignut može da bude prekretnica za Kosovo i Srbiju, da im donese korist i prekine krug kriza koji predugo traje", naveo je Šole.

Ukazao je i da je situacija i dalje krhka i da je potrebna politička hrabrost.