Spahiu i Radaković: Priština i Beograd bi morali i da dokažu da su zaista za mir

Beograd-Priština dijalog
Izvor: Tanjug

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu ocenjuje da bi Priština i Beograd, ukoliko žele mirovni sporazum, trebalo da pokažu dobru volju, dok Dušan Radaković iz nevladinog sektora smatra da se odnosi dveju strana mogu rešiti samo konačnim sporazumom, javlja RTK 2.

Spahiu kaže da sukobi između Kosova i Srbije loše utiču na čitav region dok Radaković naglašava da do sveobuhvatnog sporazuma ni Beograd ni Priština neće odustati od jednostranih poteza.

Spahiu ocenjuje da treba dobra volja kada se želi uspostavljanje mira, a ne postupci neprijateljstva.

“Ukidanje takse jeste gest dobre volje, prestanak lobiranja je isto tako znak dobre volje. Mi treba da verujemo da idemo ka mirovnom sporazumu, a ne ka ratu i mislim da treba svako da učini svoje”, rekao je on.

Da se kroz dijalog mora pronaći rešenje kako bi roba nesmetano ulazila na Kosovo, po Cefti i svim ostalim sporazumima, mišljenje je Radakovića.

“Živimo u 21. veku, gde je normalno da ekonomija funkcioniše, kao i tansport, eksport i import. Reciprocitet nama Srbima nije ništa doneo u prethodnih nekoliko godina, od Edite Tahiri, preko Haradinaja pa do Aljbina Kurtija. Ako se ukine taksa, što je i zahtev SAD, ukine se 100 odsto i nema reciprociteta”, tvrdi ovaj aktivista civilnog sektora.

Radaković ne očekuje da će Srbija, nakon što Kosovo započne sa postepenim ukidanjem takse, obustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Jednostranih akcija jedne i druge strane, kako ocenjuje, biće do postizanja konačnog sporazuma.

“Siguran sam da će Srbija nastaviti u tom tempu i tražiće male zemlje koje će ukinuti nezavisnost i vratiti se na pređašnje stanje. Mislim da će ovakva situacija biti sve dok ne bude nekog konačnog rešenja i možda se i slažem sa predsednikom Vučićem, da se sve stopira dok se ne nađe konačno rešenje, a u tom konačnom rešenju treba da se sve situacije reše i oko učešća Kosova u svim institucijama na koji način, kako, saradnja između institucija, između Kosova i Srbije”, rekao je Radaković.

Nestabilnost odbija investicije, ali i utiče na migraciju stanovništva, tvrdi Spahiu i kaže da se trenutni odnosi Beograda i Prištine odražavaju na čitav region.

“Sukobima između Kosova i Srbije ne gube samo Kosovo i Srbija, već celi region, kolateralne žrtve su i Crna Gora, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina i oni koji žele da investiraju u region ne zanima ih ko je kriv, da li Albanci, Bošnjaci ili Crnogorci nego jednostavno da li ima mira i stabilnosti ili ne. Ako ima onda su skloni da investiraju, a ako nema svi su skloni da beže, pa i samo stanovništvo tih zemalja”, rekao je Spahiu.

Obojica veruju da će sveobuhvatni dogovor Kosova i Srbije biti potpisan do kraja ove ili početkom sledeće godine.