Spahiu: Kandidatura Hamze u cilju očuvanja jedinstva DPK, da bi Kurti pao potreban jak kandidat DSK

Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu kaže da iako Bedri Hamza, kao kandidat Demokratske partije Kosova za premijera, može da podigne rejting te stranke za neki procenat, da bi konkurenciju Aljbinu Kurtiju jedino mogao da napravi kandidat iz Demokratskog saveza Kosova koji bi imao jaku podršku.

"Hamzina kandidatura više je bila u cilju sprečavanja da se DPK ne rasprši nakon što su njeni lideri otišli u Hag, jer tu postoji borba za vlast. Iza njegove nominacije stoji namera da se sačuva jedinstvo stranke", kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

On ukazuje da Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nije došlo na vlast tako što je oduzelo glasove od DPK-u već DSK-u.

"Da bi Aljbin Kurti pao, glasovi koje je on uzeo od DSK treba da se vrate DSK-u, jer oni neće ići DPK-u pošto DSK i DPK među sobom imaju duboki ideološki razdor, mnoga posleratna politička ubistva i teško je da članstvo DSK pređe u DPK i obrnuto. Kurti je dobio više od 50 odsto glasova kada su birači DSK prešli kod njega, tako da ukoliko neko želi da sruši Aljbina Kurtija on mora da investira u to da se glasovi DSK vrate DSK-u", kaže Spahiu.  

Kako dodaje, namera opozicionih stranaka nije da Kurti opet ne bude prvi, nego da ga spuste ispod 40 odsto, kako bi mogli ili da mu iznude koaliciju u kojoj bi podelili vlast ili da oni sami naprave vlast, a da njega ostave u opoziciji.

Na pitanje kakav bi mogao da bude odnos Hamze prema srpskoj zajednici, Spahiu kaže da bi to moglo da se zaključi prema odnosu koji je imao prema Severnoj Mitrovici pre nego što su srpski gradonačelnici na severu dali ostavke.

"Dok je gradonačelnik Južne Mitrovice bio Agim Bahtiri on je imao kontakte sa Rakićem i ostalima, imao je neku saradnju, međutim Hamza tokom svog mandata nije imao nikakve kontakte", kaže Spahiu.