Spahiu: Kurtiju bi značilo da izbori budu tokom leta

Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu kaže da u Skupštini Kosova može da se napravi većina koja bi izglasala raspuštanje parlamenta, čime bi se otvorio put održavanju prevremenih izbora na leto, što odgovara premijeru Aljbinu Kurtiju koji se nada glasovima dijaspore.

Tokom leta, kako dodaje, dijaspora je na Kosovu, a Kurti se nada da ima njen glas, odnosno da bi imao oko 200.000 do 300.000 glasova više, nego što bi dobio kada bi izbori bili u nekom drugom periodu. 

Deo opozicije, kaže, nije spreman za to, upravo znajući da će dijaspora glasati za Kurtija.

"Demokratska partija Kosova ima unutrašnju potrebu da izbori budu što pre i ukoliko oni skupe određeni broj potpisa za raspuštanje Skupštine, verujem da će Samoopredeljenje dodati svoje glasove i da će izbora biti. Kurti je to obećao i nema razloga da sumnjamo da neće ići na to, imajući u vidu da njemu odgovara da ima izbore tokom leta", kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

Upitan da li bi bilo izvodljivo, a i korisno za stabilizaciju situacije na severu, da se uz parlamentarne izbore raspišu i lokalni na severu Kosova, kako bi se izabrali novi gradonačelnici u četiri većinski srpske opštine, Spahiu kaže da za to nema zakonskog osnova.

"Prevremeni lokalni izbori mogu da se raspišu jedino u slučaju smrti gradonačelnika, ukoliko on da ostavku ili napravi neko krivično delo. Mehanizam za smenu gradonačelnika je da za to na referendumu glasa više od polovine upisanih birača. Zašto bi ostavke dali ljudi koji su pre te dužnosti radili neki posao i imali plate po 170 evra ili 200 evra mesečno, a sada dobijaju platu od 1.500 evra? To ne bi imalo smisla. Ko bi mogao da ih natera na to? Na Kosovu je zabranjena tortura, zabranjeno je da neko uzima gradonačelnika za uši i natera ga da da ostavku. Ako on to neće, niko ne može da ga natera", kaže Spahiu.