Spahiu: Neprihvatljivo da se Vučiću zabrani poseta Kosovu

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu, govoreći o čestim zabranama Prištine srpskim zvaničnicima da posete Kosovo, rekao je za Kosovo onlajn da nije normalno što nema normalnog toka kretanja službenih lica iako dogovor između dve strane o tome postoji, kao i da bi zabrana ulaska srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću bila neprihvatljiva stvar.

Najava srpskog predsednika Aleksandra Vučića s početka godine da bi posetio Kosovo naišla je na negodovanje u pojedinim kosovskim krugovima, a ulazak na Kosovo je u januaru zabranjen novinaru Tanjuga, pre toga i njegovoj koleginici sa RTS, nebrojeno puta direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, ministrima Vlade Srbije, Arno Gujonu...

Spahiu kaže da ne može da ulazi u to zašto je ovo urađeno u pojedinačnim slučajevima, ali da to nije dobra stvar.

„U celini to nije dobra stvar, posebno za posetu predsednika Vučića Kosovu. Ako se nastavi da se dogovara i da se reše pitanja koja tište odnose Kosova i Srbijea kojih je puno, onda je zabrana ulaska predsedniku Vučiću sasvim neprihvatljiva stvar“, kazao je on.

Druga stvar je, kaže, to što se ponekad mogućnost posete zloupotrebljava.

Spahiu je prokomentarisao i to što Srbija početkom januara nije odobrila posetu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje Preševu, Bujanovcu i Medveđi.   

"Ne mogu da razumem šta je ministar unutrašnjih poslova Kosova tražio u 'preševskoj dolini', osim ako nema rodbinske veze. Da je u pitanju ministar kulture ili spoljnih poslova, onda bi to bilo razumljivo. Zašto ministar unutrašnjih poslova u ovom slučaju? Ima puno slučajeva kod kojih zabrana zaista jeste sasvim neprihvatljiva. Zašto se to radi, to treba da pitate lidere u Beogradu i Prištini, jer po meni, to je naprosto neshvatljivo i to ne razumem“, naveo je Spahiu.