Spahiu objasnio zašto misli da će Aljbin Kurti da bude uhapšen i kakav plan ima DPK

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Izjava političkog analitičara Nedžmedina Spahiua, koju je danas preneo Kljan Kosova i u kojoj se pominje „hapšenje Aljbina Kurtija“, izazvala je dosta reakcija u javnosti, a Spahiu za Kosovo Onlajn objašnjava da je u pitanju zloupotreba njegovih reči i navodi šta je zapravo bila njegova poruka. 

Spahiu kaže da je njegova izjava u vezi raspleta političke situacije na Kosovu zloupotrebljena i skraćena, a naslov nije bio u skladu sa onim što je on rekao.

"Poručio sam zapravo da je plan Demokratske partije Kosova da dozvoli formiranje vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem iz DSK, a da se potom nađe povod za hapšenje lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija kako bi DPK i Samoopredeljenje izašli zajedno na izbore“, kaže za Kosovo Onlajn Spahiu.

Spahiu napominje da DPK i dalje u svojim rukama drži sudstvo, tužilaštvo i medije, a da će im u realizaciji plana pomoći njihov čovek iz Samoopredeljenja Gljauk Konjufca.

“Moja izjava je krivo preneta. Ja sam rekao da je plan DPK, kako da dođe do vlasti, taj da ostavi da se formira vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, odnosno koalicija DSK, NISMA, ABK i manjine. Da DPK i Samoopredeljenje budu u opoziciji, a da u međuvremenu Kurti bude uhapšen. Naći će se neki povod za to, a da se krivica svali na formalnu vlast to jest na vladu koja će se formirati. Stvoriće se takva atmosfera da preko potpredsednika Samoopredeljenja Gljauka Konjufce opozicija ide zajednički na izbore i da se tako dobije vlast pod motom „da oslobodimo Aljbina Kurtija iz zatvora“. To je plan, da li će se to dogoditi ili ne, da li će se to odvijati uspešno, zavisiće od mnogih faktora ali sve činjenice vode ka tome“, napominje Nedžmedin Spahiu. 

On objašnjava da DPK sad ne napada Samoopredeljenje već proziva samo Kurtija, kao što predsednik Hašim Tači kaže „kriminalna grupa oko Aljbina Kurtija“. 

Spahiu smatra da će se ovakav rasplet političke situacije desiti zbog “gluposti Aljbina Kurtija na međunarodnoj sceni”. 

“On je dosta fobično reagovao, sa nepoverenjem u SAD i njihovu diplomatiju. To je bila njegova krupna greška i to ga je koštalo gubitka vlasti”, ocenjuje Spahiu. 

Međutim, on napominje  da se Kurti dobro pokazao na unutrašnjem planu, kada je u pitanju borba protiv korupcije, čime je zadobio podršku naroda na Kosovu.

“Kada bi sada bili izbori on bi dobio više od 50 odsto glasova i bio bi apsolutni pobednik. Zato njegovi protivnici kažu da ne može doći do izbora. Što se tiče DPK, jedini način da se vrate na vlast je preko ovog plana. Oni jedino uz Samoopredeljenje mogu dobiti nešto, odnosno ostati na vlasti. Nije prvi put da bude krijumčarenja glasova, to je već uradio Isa Mustafa. Da je on bio na čelu liste DSK na izborima ne bi osvojio ni 10 odsto glasova. Ali je zato postavio popularnu Vjosu Osmani, sa kojom je dobio tih 25 odsto glasova. Na kraju je nju potpuno izbacio iz igre. Sada je stvorio njegovu vladu, on dolazi na vlast. Na isti način, preko krijumčarenja glasova, DPK preko Samoopredeljenja, ali bez Aljbina Kurtija želi da to ostvari”, zaključuje Spahiu.

Dzo
04. Maj 2020.
Opet navijas za Tacija