Spahiu: Odlazak Tačija u Hag predstavlja kraj jedne epohe

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu za Kosovo Onlajn je izjavio da ostavka predsednika Hašima Tačija i njegov odlazak u Hag neće destabilizovati političku situaciju na Kosovu, ali ocenjuje da ovo predstavlja kraj jedne epohe.

“Ovo je kraj dvadesetogodišnje vladavine i političke filozofije Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Bez obzira na to da li će biti osuđeni ili proglašeni nevinima, njihova moć na kosovskoj političkoj sceni neće biti ista kao i do sada. Danas je prelomni dan, prelazimo u jednu drugu epohu u kojoj će na površinu izaći neki novi akteri, koji će potpuno promeniti kosovsku političku scenu”, kaže Spahiu.

Ko bi mogao biti budući predsednik teško je reći, ističe Spahiu. On naglašava da tri najveće političke partije na Kosovu imaju svoje kandidate što dogovor čini mnogo težim.

“Nemoguće je očekivati da će se izbor novog predsednika Kosova dogoditi na osnovu kompromisa među njima, bez uplitanja američke ambasade”, navodi Spahiu.

Iako je ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet rekao da će oni ostati po strani prilikom biranja predsednika Kosova, Spahiu ne očekuje da će Kosovo biti u stanju da samo reši ovo pitanje.

“Ne verujem da će moći bez intervencije Amerikanaca ili promene Ustava, pa da se predsednik Kosova bira direktnim glasanjem naroda, kao što je to slučaj u svim zemljama Balkana osim na Kosovu i u Albaniji”, navodi Spahiu.

Rados
06. Novembar 2020.
Bez Amerike vi nemozete ni do vc ds idete.Morate pitati njih za sve.
Rsmus je javno priznao kad je bio premijer da Amerika nam vodi i spoljasnu i spoljnu politiki.To je istina i morate zo priznati dvi vi Albanci.Jel pokudao Rsmus nije sludso za takse odma ga skinuli.Isto pokusao Kurti protiv Amerike Grenel i ostsli makli ga posle 2meseca vladavine.
Kosovo za sada nazalost nema pravog lidera svi su proizisli iz rata odmah su ktenuli ma vlast seli u debele fotelje i luksuzne automobile i ktenuli 20 god u pljacku i unistavanje sve sto je bilo pozitivno.Sve su fabrike koje su radili do 99 privatizovsli za jevtine pare