Spahiu: Reciprocitet je nepromišljen potez, ali Srbi na severu će morati da prihvate odluku Prištine

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Korak napred, dva unazad. Tako bi se u jednoj rečinici mogao opisati dijalog Kosova i Srbije, s obzirom na to da je samo par dana nakon postizanja sporazuma o energetici za sever Kosova, kosovska vlada uvela nove mere reciprociteta za građane sa srpkim dokumentima, kao i odluku o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah nakon objavljivanja odluke Prištine, zamolio je sve međunarodne činioce da dobro razmisle o tome.

Međutim, dokaz da kosovske vlasti čvrsto stoje iza svoje odluke pokazuje i jučerašnji postupak premijera Aljbina Kurtija kada je na srpskom jeziku pozvao Srbe da preregistruju svoja vozila u vremenskom roku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković, na Kurtijev poziv odgovorio je da "srpske tablice na Kosovu i Metohiji nisu nelegalne, već da postoje na osnovu zakona države Srbije i sporazuma iz Brisela, a da je jedino nelegalno nepoštovanje i gaženje sporazuma od strane Aljbina Kurtija".

Da Priština ima podršku Evropske unije u svojoj nameri da zauvek ukine registarske oznake "PR", "KM","PZ", "GL", "UR", "JP", "DA" i "ĐA" potvrdio je i portparol EU Peter Stano koji je rekao da je Brisel ”bio obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Kosova.

Stano je istakao da ”prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija)" i da su "sporazumi jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo”.

Analitičar Nedžmedin Spahiu mišljenja je da je ovakav potez Prištine nepromišljen i pokazuje da u dijalogu nema progresa.

"Umesto da se sve nepotrebne procedure između Kosova i Srbije ukinu, one se i dalje pogoršavaju. Ovakav postupak nije kršenje Briselskog sporazuma, ali takođe nije dobar duh. Očekivalo se da u narednom sporazumu bude dogovoreno da se ukine potreba za prikrivanjem tablica, da ne bude potrebna papirologija, već samo lična karta. Srbija se zalaže za slobodno kretanje ljudi, roba i usluga, odnosno za "Otvoreni Balkan", što je kontradiktorno, jer sa jedne strane Vučić poziva Kurtija da se pridruži "Otvorenom Balkanu", a sa druge strane ne dozvoljava da se sa kosovskim ličnim kartama i tablicama ulazi u Srbiju", rekao je Spahiu.

Analitičar je naglasio da će Srbi sa severa Kosova morati da prihvate odluku kosovskih vlasti, jer nemaju drugog izlaza.

Spahiu je za Kosovo onlajn istakao da ovakvi postupci nisu duh dijaloga, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić doprinosi ovakvim odlukama. Dodao je da priznavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica ne znači priznavanje državnosti.

"Do ovoga ne bi došlo da je bilo progresa u dijalogu i kada bi se ukinule prepreke za kosovske tablice ili lične karte. Ova procedura je savim nepotrebna, jer bez lične karte ne može se dobiti potvrda o boravku. Na taj način Srbija priznaje kosovska dokumenta, ali ipak ne priznaje, što je sasvim druga stvar. Priznati lične karte i pasoše ne znači priznati državu. Grčka priznaje i lične karte i tablice, ali ne priznaje nezavisnost Kosova, takođe i Slovačka i Rumunija. Zašto onda Srbija pravi smetnje", rekao je Spahiu.

Analitičar smatra da su sva nova dešavanja u odnosu Kosova i Srbije dobijanje vremena, jer se radi o tehničkom dijalogu koji ne vodi priznavanju Kosova od strane Srbije.

"Ni Kurti ni Vučić ne razumeju da je nacionalni interes da se što pre dođe do dogovora. Oni odugovlače finalni dogovor i tako nađu sporedne stvari da ne dođe do onog glavnog. Onaj kome se žuri ne bi trebao tu da stane. Recimo da sam ja na Kurtijevom mestu, ne bih uveo reciprocitet, već bih insistirao da se dođe do konačnog dogovora. Na taj način bi se dokazalo da je Vučić taj koji ne želi dogovor i da međunarodni faktori na njega treba da izvrše pritisak", kaže Spahiu.

Ali, kako dodaje kosovski analitičar, to nije strategija Aljbina Kurtija, koji nije sklon tome da do finalnog dogovora dođe.

"Kada postigneš jedan dogovor, moraš nešto i da pružiš", kazao je Spahiu aludirajući na Zajednicu srpskih opština i dodao da je to zapravo suština dijaloga.

"Suština je formiranje ZSO u zamenu za priznanje. Zbog toga ni Kurti ni Vučić nisu spremni", zaključio je Spahiu.