Spahiu: Sporazum će biti realizovan bez obzira na ishod izbora u Americi

Analitičar Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je poseta američkih zvaničnika iz Međunarodne finansijske korporacije (DFC) i Ričarda Grenela Kosovu i Srbiji zapravo nastojanje da se realizuje ono što je dogovoreno u Vašingtonu, a u okviru kampanje za predstojeće predsedničke izbore u Americi.

Spahiu je za Kosovo Onlajn rekao da je cilj sporazuma da se još konkretnije dogovore detalji koji su potpisani u Beloj kući.

"Korist Kosova od ove posete i dogovora potpisanog u Vašingtonu je približavanje stavova i odnosa sa Srbijom, imajući u vidu da je nacionalni interes Kosova da stvori dobrosusedske odnose sa Srbijom", rekao je Spahiu.

Najava velikih ekonomskih ulaganja, koja će doneti sporazum, po mišljenju Spahiua su više prazne priče, nego što je to realnost.

"Činjenica je da, ukoliko bi bilo mira i spokoja u regionu i ukoliko bi bili uspostavljeni dobrosusedski odnosi između Kosova i Srbije, onda bi bilo i investicija, jer one dolaze same po sebi. Svaki investitor je zainteresovan da ulaže tamo gde mu je sigurno, a ne tamo gde ima sukoba, jer njih ne interesuje ko je kriv za sukobe, da li su to Srbi ili Albanci, Makedonci, Grci", kaže Spahiu.

Iako smatra da je, u svrhu kampanje Donalda Trampa za predsedničke izbore, ovom sporazumu dat veći značaj nego što to zapravo zaslužuje, Spahiu je siguran da će se on realizovati i u slučaju da Tramp ne osvoji novi mandat, jer je to, kako kaže, suštinski interes i Kosova i Srbije.