Spahiu: Srbiju treba pitati – kolika je cena za priznanje Kosova

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da se priznanje Srbije ne može dobiti ukoliko se za to nešto ne da, pa bi kosovska vlada trebalo da odredi cenu koju može da plati Srbiji za nezavisnost Kosova. U suprotonom će, smatra on, ovo pitanje ostati nerešeno, prenosi Kljan Kosova.

 „U našem je nacionalnom interesu da trgujemo sa Beogradom. Naravno, treba nešto dati, inače moramo vršiti pritisak na Vučića. Naši saveznici ne mogu učiniti ono što su uradili 1999. godine, jer danas je na sceni Putin, a ne Jeljcin“, kaže on.

 Spahiu je za Info magazin rekao da se zalaže za konsenzus kosovske strane u dijalogu sa Srbijom.

 "U tako važnoj trgovini mora da postoji konsenzus. Zavisi od toga koliko podignemo svest ljudi o tome koja je trgovina moguća i lakše izvodljiva. Srbija takođe mora da promeni Ustav. Srbija ima akademiju, crkvu koja je veoma značajna. Moramo odrediti cenu koju možemo platiti sada, ako ne, onda moramo zadržati status kvo“, smatra Spahiu.

Međutim, on navodi da u slučaju „statusa kvo“ postoji rizik od povratka u prošlost.

 "Treba reći Srbiji - koliko para želite za priznavanje? Koliko milijardi možemo prikupiti kako bi dali Srbiji? ", rekao je Spahiu.

Bokojoker
10. Jun 2020.
Kako ne shvatate da su Kosovo i Metohija DNK srpskog naroda. To ne može da se kupi ili proda
Nikola
11. Jun 2020.
то брате
misterNO
11. Jun 2020.
Oduvek sam smatrao gospodina Spahiua pametnim čovekom. Nije on ovo napamet rekao. Vrlo dobro zna iz prošlih vremena da je ovo već bila tema razgovora nekih bivših i pokojnih političara sa obe strane. On je sada rekao da treba da se minimum duplira poslednja ponuda. Logika je ta, ako je Rusija prodala Aljasku, prodaće i Srbija Kosovo. I to što pre. U suprotnom, „toćak sreće pokrenuo je nazad, kom`šo“!
Milan
11. Jun 2020.
Nije na prodaju!
Mica
11. Jun 2020.
Malo je kasno za trgovinu. Srbija je trebalo da trguje Kosovom sa Amerikom i Evropom devedesetih. Tada sam mislila: ispostave najboljih svetskih univerziteta na 30 godina u gradovima Srbije. Putevi, fabrike, agrikultura, ispostave najboljih svetskih bolnica, finski stručnjaci za prosvetu kao savetnici... Pa da vidimo to Kosovo koje bi se cepalo iz takve Srbije... Ali ne vredi, Srbi su kreteni.
Jagoda repedzic
12. Jun 2020.
To je neukusno pitanje.. Trebali biste da znate da Kosovo nikada nece biti na prodaju.. Prvo ste uz pomoc Nato zlikovacapokusali da ga otmete a sada biste da ga navodno kupite.. Ne funkcioniše tako..
Jagoda repedzic
12. Jun 2020.
To je neukusno pitanje.. Trebali biste da znate da Kosovo nikada nece biti na prodaju.. Prvo ste uz pomoc Nato zlikovacapokusali da ga otmete a sada biste da ga navodno kupite.. Ne funkcioniše tako..