Spahiu: Stav Međunarodnog suda je važan, ali za kosovsku državnost je presudan dogovor sa Srbijom

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u slučaju ocene samoproglašene nezavisnosti bio prekretnica za status Kosova, ali da od tada ipak nije došlo do velikih pomaka u potvrđivanju državnosti.

Međunarodni sud pravde u Hagu 22. jula 2010. izneo je savetodavno mišljenje da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ipak, Spahiu ističe da se tek nakon postizanja konačnog dogovora sa Srbijom može očekivati jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova.    

“Kosovo je dobilo jedan broj priznanja koje nije imalo pre 11 godina, ali nije otišlo mnogo dalje od toga. Polovina nacija sveta zadržalo je svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, kako ne bi pogoršali odnose sa Srbijom i oni čekaju da se Kosovo dogovori sa Srbijom. Tek nakon toga može se očekivati napredak na međunarodnoj sceni”, kaže Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn.

On smatra da odluka Međunarodnog suda pravde nije mogla biti drugačija, jer je kosovska državnost najpre potvrđena od najvećih svetskih sila.

Vuk Jeremić je kao ministar spoljnih poslova Srbije pre 11 godina zahtevom o oceni kosovske nezavisnosti, ispostavilo se, učinio uslugu Prištini. Spahiu, međutim, smatra da krivca za neuspeli pokušaj Srbije ne treba tražiti u tadašnjem političkom rukovodstvu.

“Međunarodni sud pravde je politički sud, kada su Kosovo priznali Amerikanci, Englezi i Francuzi nije se mogla očekivati drugačija odluka. To što predsednik Vučić optužuje Vuka Jeremića to je unutrašnja politička stvar, ali u suštini Međunarodni sud pravde bi doneo odluku u korist Kosova. To je normalna stvar. Kada su osnovane Ujedinjene nacije bilo je 50-ak članica, sada ima 193. taj broj je utrostručen, zbog toga što su rođene nove nacije, to niko ne može da spreči i to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom”, objašnjava Spahiu.

Pera
22. Jul 2021.
Vrhovni međunarodni sud je savet bezbednosti dakle 1244 a presude nižeg nivoa kakva je ova međunarodno nema pravnu važnost.
Милутин
22. Jul 2021.
Добро је и корисно кад политика служи праву а кад право служи политици онда је то погрешно и гнусни" Емануел Кант