Spajić: Crna Gora spremna da ojača prisustvo na Kosovo

Premijer Crne Gore Milojko Spajić
Izvor: Kosovo Online

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je danas u Briselu da je Crna Gora spremna da ojača svoje prisustvo na Kosovu.

„Što se tiče posvećenosti Crne Gore Zapadnom Balkanu, apsolutno je jasno zašto naglašavamo i zašto mislimo da je to toliko važno za Crnu Goru jer smo u srcu Zapadnog Balkana. Okruženi smo državama Zapadnog Balkana i u našem dubokom nacionalnom interesu je da Zapadni Balkan bude miran, prosperitetan, da nema strani zlonamerni uticaj i da ima priliku da postane pravi deo Nato, Evrope, EU i drugih organizacija koje su demokratski, i oni pomažu regionu da iskorači u ekonomskom i demokratskom smislu“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom Nato Jensom Stoltenbergom.

On je podsetio da je Crna Gora već veoma prisutna na Kosovu.

"Spremni smo da ojačamo našu poziciju na Kosovu. Mi jesmo – mislimo da se situacija smirila u poslednje vreme, ali kao što smo razgovarali, uvek smo spremni da pomognemo. I to je u našem dubokom nacionalnom interesu kao što sam rekao da održavamo mir na Kosovu, isto važi i za Bosnu i Hercegovinu, naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu Bosne i miru je od najveće važnosti za Crnu Goru“, naglasio je on.

Preneo je da je Crna Gora ponudila svoju pomoć u smislu stručnjaka i obuke Kforu – ljudima u Bosni.

„Definitivno smo spremni da budemo kredibilan saveznik – u Natou u bilo kom obliku“, poručio je Spajić.

Spajić je na društvenoj mreži "X" naveo da se sa Stoltenbergom saglasio da je region Zapadnog Balkana od strateške važnosti za Nato.

"Sa generalnim sekretarom Natoa, Jensom Stoltenbergom, razgovarao sam o važnosti uloge Crne Gore kao pouzdane saveznice u Alijansi. Saglasili smo se da je Zapadni Balkan region od strateške važnosti za Alijansu, a da će proširivanje Natoa i ulazak Švedske doprinijeti dodatnoj sigurnosti te zemlje", istakao je Spajić.

Stoltenberg je, kako dodaje Spajić, pozdravio započete reforme u Crnoj Gori i zahvalio se za kontinuiranu podršku Ukrajini, kao i za učešće u brojnim misijama.