Spasojević: Kurti manje spreman za saradnju nego prethodne vlasti u Prištini

Aljbin Kurti na godišnjicu Samoopredeljenja
Izvor: Reporteri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini položio zakletvu i stupio na dužnost u drugom mandatu. Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka ocenio je za Euronews Srbija da je najvažnija stvar koju smo čuli iz obraćanja predsednika da očekuje novu vladu krajem jula i da još nisu počele konsultacije oko nove vlade.

Predsednik Vučić je danas rekao i da je situacija oko Kosova dodatno zakomplikovna krizom u Ukrajini i da bi tu trebalo naći kompomis. Kako ocenjuje Spasojević, to bi mogla da bude neka vrsta poruke vladi u Prištini, pre svega Aljbinu Kurtiju i međunarodnoj zajednici koja ima mehanizme da vrši pritisak na Prištinu.

"To je isto jedan narativ koji i duže vreme slušamo koji ima za cilj da umanji očekivanja i optimizam javnosti i to uvek dobijamo od predsednika Vučića. Međutim, od nekog drugog dela, bilo izvršne ili zakonodavne vlasti, dobijamo neke drugačije informacije. Kažem, opet je to jedna politika koja je vrlo nedefinisana i koja pokušava da dobije na vremenu ne bi li se nešto u spoljnim okolnostima promenilo", rekao je Spasojević.

Kako ističe u kontekstu Kosova postoji jedno dobro opravdanje, a to je što je Kurti manje saradljiv u odnosu na prethodne vlasti u Prištini.

"U tom smislu mislim da i međunarodna zajednica daje nešto veći manevarski prostor Srbiji u odnosu na druga pitanja - sankcija Rusiji ili odnosa prema Dodiku ili Crnoj Gori", dodao je.

Kada je reč o odnosima u regionu i pominjanju Zagreba i Sarajeva, Spasojević je rekao da bi to mogao da bude gest u pravcu popravljanja odnosa, ali ističe da to mora da naiđe i na odziv s druge strane, da bi se ušlo u neku vrstu pozitivne spirale.

"U poslednje vreme gledamo da se ne propušta prilika, ni sa jedne, ni sa druge strane - u Zagrebu i Beogradu da se reaguje na događaje u drugoj državi. Videli smo priču oko Tužillaštva i bombardovanja izbegličke kolone, kako je ona u dva-tri dana uzburkala strasti. To su stvari koje bi morale da se izbegavaju ukoliko Beograd i Zagreb žele bilo kako da promene odnose", poručio je Dušan Spasojević.

Kaže da mu se čini da u Beogradu i Zagrebu nema volje za tim i da mu današnje obraćanje deluje kao neka vrsta protokolarnog gesta koji se dešava u situacijama kada počinju novi mandati i kada treba poslati prijateljsku poruku.

"Ne deluje mi da iza toga postoji neki ozbiljan politički plan, niti postoji pritisak ni iznutra, ni spolja oko uređivanja i poboljšanja odnosa u regionu", zaključio je Spasojević.