Specijalni sud ispituje rad Kancelarije za pomoć optuženim članovima OVK

Sudnica
Izvor: agk-ks.org

Specijalni sud istražuje rad Kancelarije za pravnu pomoć optuženima u Specijalnom sudu, posebno u slučaju učešća advokata Džefrija Najsa u odbrani bivšeg čelnika OVK Samija Ljuštakua.

Driton Ljajči, šef Kancelarije, januara ove godine učestvovao je u sesiji saslušanja Samija Ljuštakua od strane specijalnih tužilaca, a prema rečima njegovog advokata Artana Čerkinija, on je tu bio kao prevodilac između Ljuštakua i advokata Džefrija Najsa, javlja KTV.

Ljajči je u vezi isplata Najsu saslušan prošle nedelje, dok je prethodno od strane istražitelja specijalnog suda saslušan još jedan zvaničnik njegove kancelarije. Advokat Čerkini je naznačio da Specijalno tužilaštvo pored uloge Kancelarije, sumnja na neke njene isplate u cilju zaštite potencijalno optuženih osoba. 

Kako piše Koha, Vlada Kosova, konkretnije Kancelarija na čelu sa Ljajčijem, nema pravo da u ovoj fazi izvrši bilo kakve isplate zasnovane po Zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim osobama u Specijalnom sudu. Ovaj zakon, posebno član 3, predviđa da svi okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane, dakle nakon podizanja optužnice, a ne u fazi istrage ili ispitivanja.

Početkom godine, Driton Ljajči je u izjavi za T7 priznao da su dobili zahtev za plaćanje advokata Džefrija Najsa, iako Sami Ljuštaku nije optužen ni sada ni u januaru, već je samo u svojstvu osumnjičenog od strane Specijalnog suda.

Vezano za istragu po ovom pitanju portparol Specijalnog tužilaštva, Kristofer Benet, nije dao komentar.

KTV je prošle nedelje podneo zahteve Ministarstvu pravde i Kancelariji premijera za pristup zvaničnim dokumentima za ta plaćanja, ali još uvek nije dobio odgovor.

Tokom avgusta na saslušanje je pozvan i Riljind Beriša, a mediji su preneli da je osumnjičen da je neovlašćeno puštao informacije iz svoje kancelarije.

Osim Beriše i Ljajčija, kao što je već poznato, poziv za pojavljivanje pred Haškim specijalnim tužilaštvima upućen je i ministru pravde Abeljardu Tahiriju.