Specijalni sud pozvao Šaljine žrtve da se prijave za status žrtve

Specijalni sud u Hagu - slučaj Pjetra Šalje
Izvor: Kosovo Online

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu pozvala su osobe koje smatraju da su pretrpele direktnu štetu od krivičnih dela iz potvrđene optužnice protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, zvanog Ujka, da se prijave za status žrtve u postupku koji se vodi protiv njega, prenosi Tanjug.

Šalja je optužen za ratne zločine koji su učinjeni nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji, između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. godine.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgovornosti na teret se stavljaju u drugoj optužnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Služba za učešće žrtava će sve prijave, kao i komunikaciju sa potencijalnim žrtvama koje učestvuju u postupku i licima koja im u tom procesu pomažu, tretirati kao poverljivi materijal, navodi se u saopštenju suda.

Pre početka suđenja, sud će doneti odluku o tome da li lica koja su se prijavila za učešće u postupku mogu da dobiju procesni status žrtve, a koje će imati pravo da budu obaveštene o toku postupka i da dobiju odštetu.

Njih će pred sudom i postupku protiv Šalje zastupati advokat u funkciji zastupnika žrtava.

On će obaveštavati žrtve o tome kako se odvija postupak, tražiti da čuje njihove stavove i probleme, a zatim o tome obaveštavati sudije.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ponovo je ovim povodom poručila da se na ovaj način daje mogućnost žrtvama da se "čuje njihov glas".

"To je jako važan element postupka," rekla je Trendafilova.

I Specijalizovani tužilac Kosova Džek Smit je poručio da se u borbi za pravdu ne smeju zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo njegovo tužilaštvo.

"Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene," naveo je Smit.

Sekretarka suda Fidelma Donlon navela je da je Služba za učešće žrtava spremna da pomogne svima koji mogu da pokažu da su pretrpeli štetu kao posledicu krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanih veća.

Šalja je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova, a 15. aprila je izručen Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu.

Optužnicom Specijalizovanog tužilaštva Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Ova krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, su Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići.

Tokom čitavog perioda na koji se odnosi optužnica, OVK je svoju bazu u bivšoj fabrici metala u Kukešu u Albaniji koristila za razne vojne svrhe, kao što su prijem, čuvanje i distribucija opreme i zaliha, regrutovanje dobrovoljaca i priprema i tranzit pripadnika OVK koji su odlazili na borbene linije ili se vraćali sa njih.

Takođe su u njoj zatvarana i saslušavana lica za koja se sumnjalo da sarađuju sa vlastima SR Jugoslavije i Srbije ili da ne podržavaju OVK.

"Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih u fabrici metala u Kukešu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima", navodi se u optužnici i dodaje da je Šalja bio svestan činjenice da je u toku oružani sukob i znao je da su žrtve lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima.

Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gde su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani, kako fizički tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

"Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad", piše u optužnici.

Šalja je, kako se navodi, sam i sa drugim pripadnicima OVK tukao osobu ili osobe, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicama i noževima.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da su 4. juna 1999. ili približno tog datuma izvesni pripadnici OVK, među kojima je bio i Šalja, svirepo pretukli jednog zatvorenika.

Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih.

Posle su nastavili da ih tuku zbog čega su neki preminuli.

Pritvorenici su držani u Kukešu bez dovoljno hrane i vode u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, kao i u neadekvatnim uslovima smeštaja i zdravstvene brige.