Specijalno tužilaštvo: Ljudi Redžepa Selimija pokušali da ubiju jednu osobu, on intervenisao da prikrije

Redžep Seljimi
Izvor: Print Screen

Šefa poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenja i bivšeg glavnog inspektora OVK Redžepa Seljimija, specijalni tužilac Džek Smit između ostalog opisao je i kao "šefa bande" koja je pokušala da ubije jednu osobu, a on to pokušao da prikrije, prenosi Gazeta Ekspres.

U zahtevu koji je Kancelarija specijalnog tužioca  uputila specijalnom sudiji Nikolasu Gijuu, navodi se da je Seljimi, jedan sat nakon pokušaja ubistva, pokušao da pozove jednog od osumnjičenih, a zatim kontaktirao policajca i od njega navodno tražio da uzme nešto što je korišćeno u ovom atentatu.

"Pojedinci koji su radili za Redžepa Seljimija bili su umešani u pokušaj [redigovan tekst] ubistva [redigovan tekst]. U roku od sat vremena od pokušaja ubistva, Seljimi je pokušao da pozove jednog od 30 osumnjičenih , a zatim je kontaktirao kosovskog policajca tražeći od njega da uzme [redigovan tekst] ono što je navodno korišćeno u pokušaju ubistva. Istražitelj je izrazio veliku zabrinutost što Redžep Seljimi može u bilo koje vreme da pozove policajca i zatraži od njega da iskoristi svoj položaj da uzme dokaze korišćene u potencijalnim krivičnim delima", navodi se u tvrdnjama Tužilaštva.

Prethodno se u zahtevu za hapšenje i pritvor Seljimija i drugih pominje crna lista SAD.

"Redžep Seljimi stavljen je na crnu listu vlade SAD zbog mogućeg učešća u ometanju sprovođenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o osnivanju UNMIK-a i podleže sankcijama koje je izrekao trezor Sjedinjenih Država", navodi se u dokumentu.

U dokumentu tužilaštva na 22 stranice pominje se progon i ubistvo svedoka, a navodi se da su se bivši pripadnici OVK i bivši članovi međunarodnih organizacija na Kosovu plašili da svedoče u Specijalnom sudu.