Špend Ahmeti moli poslanike za izglasavanje sporazuma važnih za ekonomski oporavak

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti zamolio je poslanike i političare da izađu u što kraćem roku sa konkretnim ekonomskim paketima kako bi pomogli građanima i preduzećima ugroženim zbog epidemije koronavirusa.

Ahmeti je preko društvene mreže Fejsbuk poručio da poslanici ne bi trebalo da napuštaju skupštinsku dvoranu, a da prethodno nisu pronašli rešenje za glasanje o međunarodnim finansijskim sporazumima.

"Molim sve savesne političare, vladu, Skupštinu i političke stranke da misle na one ljude koji razmišljaju kada će uzeti 170 evra da bi otplatili deo dugova. Mnogo je preduzeća koja čekaju pomoć, kada će stići pomoć za njihove porodice da ekonomski prežive, a mnogi drugi razmišljaju o zdravstvenoj zaštiti, računima za struju i datumu otplate kredita“, napisao je Ahmeti.

Prema njegovom mišljenju nema razloga za odlaganje rasprave.

"Oprostite, ali nema razloga da se odlaže rasprava i odluka o ekonomskom paketu. Ova Skupština nije morala da napusti dvoranu sve dok ne postigne kompromis u vezi sa značajnim ekonomskim paketom", dodao je Ahmeti.

Skupština Kosova na jučerašnjem zasedanu nije usvojila međunarodne sporazume, jer nije bilo kvoruma.

Vlada je u svom programu planirala da prikupi 1,2 milijarde evra za oporavak privrede, računajući na kredite i pomoć međunarodnih institucija, kojima je potrebna ratifikacija u Skupštini.