Spirić: Srbima na Kosovu najpotrebnija sloga

Aleksandar Spirić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić izjavio je danas, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da su srpskom narodu na Kosovu više nego potrebni jedinstvo i sloga.

Spirić je u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da se današnji dan svečano obeležava i da su sve gradske ulice okićene državnim zastavama.

„Jako značajan i poseban dan koji se svečano obeležava. Današnji dan je pokazatelj ozbiljne politike Aleksandra Vučića koji se zalaže za jedinstvo, slogu i odgovornu politiku. Ono što nama ovde treba je da budemo složni, jedinstveni, da budemo istrajni i da ostanemo na putu koji jeste garant naše budućnosti, čuvanjem naše budućnosti i naših interesa“, rekao je Spirić.

Severna Mitrovica je jutros okićena zastavama Srbije u čast praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se od ove godine proslavlja.

Duž većine ulica u gradu istaknute su srpske trobojke. 

Najveća je postavljena na jednoj od zgrada u centru grada preko puta spomenika Knezu Lazaru. 

Pre nekoliko dana na sednici Vlade Republike Srpske usvojen je predlog zaključka da se 15. septembar obežava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Osim u Severnoj Mitrovici zastave su istaknute i u ostalim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu. 

Obeležavanje ovog datuma su na ranijem sastanku u Beogradu, dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema zaključku, republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge javne ustanove biće obavezne da obeleže ovaj dan uz obavezno isticanje državne zastave, ali ovaj dan neće biti neradan.

Praznik, koji se obeležava od danas u Republici Srpskoj i Srbiji ustanovljen je u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.