Sputnjik: G7 zakucao platformu za Balkan – Srbija bez Kosova i centralizovana BiH

Mapa revizije granica na Balkanu
Izvor: Gazeta Express

Diplomata u penziji Zoran Milivojević, ocenio je da stav G7, iznet posle londonskog samita ministara spoljnih poslova tih zemalja, može da se smatra platformom za dalje političko nastupanje zapadne alijanse vezano za ovaj region, a podrazumeva Srbiju bez Kosova i centralizovanu BiH, izveštava Sputnjik.

Iz saopštenja ministara spoljnih poslova zemalja članica G7 da promena granica po etničkim linijama nije rešenje za Balkan, kaže Milivojević za Sputnjik, jasno proizilazi da su svi „non pejperi“ proizvod Zapada čija je funkcija bila da se pre svega zapadni vodeći faktori izjasne kako vide rešenje i šta je osnova njihove buduće politike na ovim prostorima.

Naš sagovornik zapaža da su ministri zemalja G7, kad su govorili da nema promene granica, akcenat stavili na prvi, takozvani Janšin „non pejper“.

"Taj prvi 'non pejper' bio je na neki način namenski i vidi se da je iskorišćen da se jasno potvrdi stav Zapada da rešenja treba tražiti u okviru ovih granica, pri čemu oni pod granicama podrazumevaju i Srbiju bez Kosova i Metohije, to jest potvrdu kosovske državnosti. U tom okviru oni vide rešenje otvorenih pitanja na Balkanu,“ objašnjava naš sagovornik.    

Milivojević kaže da je prvi „non pejper“ bio probni balon kako bi se stav iznet na samitu G 7 uslovno rečeno „zakucao.“

Što se tiče BiH, jasno je pokazano da oni žele centralizaciju BiH što na neki način podrazumeva jasan stav da bilo koje nastojanje u prilog dezintegraciji, vezano i za neke poruke iz RS za Zapad nisu prihvatljive.

U zajedničkoj izjavi na kraju samita G7 koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja piše i da bi promene granica u regionu predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost i pozvali Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.