Sputnjik: Otvoreni Balkan — da zatvoreniji ne može biti

Mini šengen
Izvor: Večernje novosti

Ako je ime znak, kako su rekli još stari Latini, onda novi naziv inicijative svima dobro poznate kao „mali Šengen“, s pravom izaziva zapitanost — šta mu je kumovalo. Ime koje više podseća na naziv teniskog turnira, „Open Balkan“, ili „Otvoreni Balkan“, sve je samo ne realna slika i prilika ovog dela Evrope, piše Sputnjik.

S obzirom na situaciju na terenu, političke krize koje se stalno otvaraju, teško da bi ta slika Balkana uskoro mogla da bude promenjena, osim ako to neko „odozgo“ ne naredi. Verovatno bi nekadašnjem „malom Šengenu“ pre pristajalo ime — „mali Balkan“.

Inicijativa koja je sasvim nesporna — da roba, usluge, kapital i naravno ljudi, bez peripetija i gubljenja vremena i para, s lakoćom prelaze granice na Balkanu, pokrenuta je krajem 2019. Nepune dve godine kasnije pozicije u odnosu na nju ostale su iste.

Knjiga je stala na tri slova. Projekat je prihvatljiv samo za Srbiju, Albaniju, Severnu Makedoniju, ali ne i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao i za Kosovo.

Kada imamo to u vidu, a i činjenicu da gotovo da ne prođe dan bez međusobnih nimalo naivnih političkih razmimoilaženja na Balkanu, epitet „otvoreni“ mu nekako dođe, ne čak ni kao pusta želja, nego floskula.

Mnoge balkanske zemlje su međusobno „otvorene“ da zatvorenije ne mogu biti. Sapliću jedna drugu na putu ka EU, članice uslovljavaju one koje tapkaju na evropskom putu, otvaraju se pukotine u njihovim odnosima, kopaju se istorijske rane…

I tako, dok se na jednoj strani Evropa oličena u Uniji definitivno zatvara prema našem regionu, i to nam jasno stavljaju do znanja, pa joj čak smeta i to što deo Balkana koji ona ne pušta pod svoje okrilje simbolički koristi naziv „mali Šengen“ (valjda je reč Šengen rezervisana samo za odabrane) — Balkan se otvara. Uprkos tome što to nije uspeo da uradi ni po CEFTA sporazumu koji su svi potpisali i koji je sve propisao, a odavno je već na izdisaju.
Ipak, da li je „Otvoreni Balkan“ opravdao naziv znaćemo za dve godine kada budemo podvukli crtu i sabrali rezultate.

Kako je najavljeno, u 2023. granice bi trebalo da budu otvorene poput onih u šengenskoj zoni.

Makar za ovaj — „mali Balkan“, piše Sputnjik.

mark
31. Jul 2021.
sad novak djokovic ce da uzme open balkan sto nije uzeo nista na olimpijadu sad hoce balkan open napred serbijo
Despot
31. Jul 2021.
Uzeo je on 20 grend slemova sto ti je 20 svetskih titula. Zaradio je para ko vase dve dzudistkinje X 500 000 000 €. Tako da nastavite pratite ženski dzudo. Mnogo popularan sport.
Miodrag iz Peći
01. Avgust 2021.

Vrlo tendeciozan tekst k'o da su ga pisali Aljbin, Milo i Bakir.
Prvo. Balkan se graniči sa Savom i Dunavom prema tome Hrvatska se ovde ne pita ništa a koluko znam ni jedna od potencijalnih članica EU sa Bslkana nema ništa protiv Srbije niti Srbija protiv njih, naprotiv Srbija kritikuje EU zbog stava prema Albaniji, Severnoj Makedoniji pa i Kosovu* (u vezi sa viznom liberalizacijom) i nije stopirala (a mogla je) prijem Sevene Makedonije u NATO a sa BiH i Kosovom * je druga stvar, jer Srpska Lista na KiM i sva Republika Srpska su izrazito protiv NATO i imaju mehanizme za sprečavanje NATO integracije.
Hajdemo malo o stanovništvu. Sama Srbija ima više stanovništva nego svi protivnici BO a sa Republukom Srpskom tačno duplo više. Namerno stavljam Republiku Srpsku jer su svi građani RS sa srpskim pasošem a privrednici su direktno povezani među sobom (npr. Svislon, Mts, lutrija, Pink) pa hajdemo onda o ciframa: Srbija oko 7.000.000, Severna Makedonija 2.000.000 i Albanija skoro 3.000.000 je 12.000.000 sa RS 13.500.000 je respektabilna slika naspram tričavih 3.800.000 anti OB.
Ako pogledamo auto - kartu saobraćaj između Srbije i Severne Makedonije je praktično neometen i drumski i železnički. A sa Albanijom je 80-tak km. tričarija. E, ako bi se ispištovao sporazum u Vašingronu i Berlinu Auto put Beograd - Priština - Tirana - Drač i Brza Pruga Beograd - Drač je već druga priča, ali, je Kurti baš zbog te pruge i autoputa izrazito protiv Vašingtonskog Sporazuma i to je javno rekao da će se brzim autoputevima sprečiti da Kosovo ne ubira novac od noćenja u hotelima (i ako je 80 km malo u odnosu na srpskih 800 km dakle deset puta više) a i smeta mu "Izlazak Srbije na albansko more" što bi više smetalo CG zbog luke Bar i pruge i autoputa Beograd - Bar.
Dakle Kosovo* i CG jesu prepreka što se tiče železnice ali za drumski i vazdušni saobraćaj se ne pitaju.
Da je "Bunkerisanje" Kosova * pogubno govori da albanski gastarbajteri ovih dana čekaju od 3-5 sati samo na Merdarima a gde je još granica sa Mađarskom ili Hrvatskom.
Slobodan
02. Avgust 2021.
Midraže iz bog te pita gde ,da nisi malo zalutao ,znam da nećete da objavite komentar.
zabeli ks
07. Avgust 2021.
Ne razum, po čemu ovaj srpski spin Miodrag iz Peći, toliko priligovan! da ćak senzurišete moje komentare. Jel postoji ili je deo ekipe sajta.