Sretenović: Vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima u Prištini važna pobeda Srbije

Stanislav Sretenović
Izvor: Kosovo Online

Diplomate na Kosovu, koje su učinile varvarski čin izmeštanja spomenika palim srpskim vojnicima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata u Prištini, poklekle su pod pritiskom javnosti i vratile ga na mesto na kojem je i stajao, kaže istoričar Stanislav Sretenović.

Sretenović za Kosovo onlajn navodi da je Srbija po pitanju izmeštanja spomenika pokazala prvi put jedno političko, ideološko i kulturološko jedinstvo.

"Ovo je veoma važan simbolički čin, veoma važna, simbolički mala, ali pobeda Srbije i Srba, koja je pokazala da, kada se celokupno društvo saglasi oko nekih temeljnih hiršćanskih, civilizacijskih i humanističkih vrednosti, može da se dođe do određenog rezultata, poput ovog, koji je bio minimum za očekivati", rekao je Sretenović.

Na pitanje da li su vraćanjem spomen-ploče, oni koji su je uklonili priznali da su pogrešili, odgovara da je to, u diplomatskim odnosima veoma teško reći, jer diplomate na Kosovu koje su to uradile, imaju način da izbegnu direktnu odgovornost za ovakav necivilizacijski čin.

Ali, naglašava, važno je ono što je urađeno, a to je da je spomenik vraćen na mesto.

"Koja će biti formulacija, videćemo. U svakom slučaju, ovaj čin simbolički pokazuje da Srbija više nije ponižavana i da je barem na tom planu učinjen korak, koji može dalje da pokaže put kojim bi trebalo uticati i na međunarodnu zajednicu, regionalne strukture i na privatne institucije, udruženja, pojedince, da pokušaju da primoraju diplomate na Kosovu i Metohiji da se i po drugim pitanjima, ako ne izvine, onda barem da isprave grešku. Ako ne prema današnjim generacijama Srba, onda prema Srbima koji su pali za mir, slobodu Srbije i svih drugih naroda na Balkanu pre 100 godina", poručio je Sretenović.