Srpska koordinacija podseća na zločine u Orahovcu i traži procesuiranje bivših pripadnika OVK

Orahovac, stradali Srbi
Izvor: Privatna arhiva, "Novosti"

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) pozvala je nadležne institucije da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike OVK, odgovorne za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, pa tako i one počinjene na teritoriji opštine Orahovac, tokom jula 1998. godine.

Srpska koordinacija oglasila se povodom 23. godišnjice od, kako su naveli, masovnih ratnih zločina, kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba u Orahovcu i okolini, od strane pripadnika OVK.  

"Od 17. do 22. jula 1998. godine, tokom masovnog oružanog napada pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK", navodi se u saopštenju.

Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, dodaje se, kidnapovano je 15 članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao 17 godina.

"Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005, u jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok je sudbina preostalih još nerasvetljena", kaže se u saopštenju.

Orahovačka župa, navodi se, jedan je od simbola stradanja Srba, ne samo 1998 godine, već i nakon što je na osnovu Rezolucije SB OUN br. 1244, na Kosovu uspostavljen mandat Ujedinjenih nacija.

"Preostali Srbi u Orahovcu i Velikoj Hoči i danas nemaju elementarna ljudska prava, uključujući slobodu kretanja, ličnu i imovinsku sigurnost. Srpska koordinacija sa ogorčenjem podseća da ni posle 23 godine, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci – žrtve među kidnapovanim Srbima. Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem i nevršenjem mandata, stvorile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji - Unmik, Kfor i Euleks, doprinela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću", zaključuje se u saopštenju Srpske koordinacije.

Miodrag iz Peći
17. Jul 2021.
Orahovac treba dodati kao 11.opštinu sa srpskom većinom.
Inače, najviše zločina i kidnapovanja je izvršeno posle iznenadnog povlačenja ruskog bataljona.