Srpska lista: Kazniti odgovorne za neosnovano hapšenje Jovanovića i maltretiranje njegove porodice

Srpska lista
Izvor: Facebook

Srpska lista osudila je neosnovano hapšenje bivšeg pripadnika kosovske policije Miljana Jovanovića, pozivajući nadležne da procesuiraju odgovorne za ovaj nemili događaj u kome je porodica Jovanović bila izložena maltretiranju i šikaniranju od strane Kurtijevih specijalaca.

Kako su saopštili iz Srpske liste posebno uznemirujuće je to što su Jovanovićeva maloletna deca uplakana gledala kako ima sa lisicama na rukama, bez ikakvog osnova, odvode oca.

Iz Srpske liste podsećaju da ovo nije prvi put da se Jovanović greškom zadržava na prelazu, ali je, kako ističu, prvi put priveden, iako je policajcima na prelazu bilo jasno da se radi o pogrešnoj osobi nakon uvida u lična dokumenta. 

"Po informacijama kojima raspolažemo hapšenje i odvođenje gospodina Jovanovića u Prištinu imalo je za cilj da izazove reakciju srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i podizanja tenzija sa ciljem da Kurti izazove novu krizu na ovim prostorima kako bi izbegao obavezu da krene u formiranje Zajednice srpskih opština. Činjenica je da iza ovog, ali i svih prethodnih incidenata na severu Kosova i Metohiji stoji Aljbin Kurti, i zato ne možemo isključiti mogućnost da će i u narednom periodu nastojati da stvara nove krizne situacije", navodi se u saopštenju.

Iz stranke ocenjuju da je demonstracija sile i nanošenje duševne boli porodici Jovanović odraz antisrpske retorike po kojoj je svaki Srbin koji se protivi planovima režima u Prištini kriminalac, čime se najdirektnije ugrožava mir na ovim prostorima. 

"Zahtevamo da kosovska policija i pravosudni  organi prestanu sa šikaniranjem Jovanovića, i čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i posvete se pronalaženju i sankcionisanju odgovornih za napade na Srbe koji po pravilu nikada ne budu otkriveni niti kažnjeni", poručuju iz Srpske liste.

Takođe, iz stranke zahtevaju da međunarodna zajednica osudi nameru Aljbina Kurtija da ugrozi mir na ovim prostorima zarad svojih političkih ciljeva.