Srpska lista: Kfor i Euleks da zaštite Srbe i srpske svetinje

Oštećena crkva u Prizrenu
Izvor: Srpska lista

Srpska lista zatražila je danas od Kfora i Euleksa da zaštite Srbe i srpske svetinje na Kosovu podsećajući da je na drugi dan Vaskrsa, kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena eksplozivna naprava.

Kako je navedeno u saopštenju Srpske liste, svetinja pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je reagovao nije u potpunosti uništena.

"U 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava uništavaju se verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija. Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Srpska lista podseća da su crkva Svetog Pantelejmona i srpske svetinje u carskom gradu Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao.

"Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega Kfor i Euleks da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje", ističu u saopštenju.