Srpska lista: Pozivamo Euleks, Unmik i institucije za bezbednost da očuvaju mir i spreče incidente

Srpska lista
Izvor: Radio Kontakt Plus

Srpska lista je saopštila da je provokacija albanskih mladića koji su za vreme zabrane kretanja rano jutros divljali ulicama Severne Mitrovice izuzetno opasna i planski osmišljena sa namerom da se izazovu incidenti većih razmera.

U saopštenju Srpske liste se podseća da je jutrošnji incident usledio svega par dana nakon što su u centru grada napadnuti mladići srpske nacionalnosti da ovakvi ekcesi mogu nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima.

„Serija incidenata u kojima stradaju Srbi se odmah mora zaustaviti pre nego što preraste u ozbiljnu pretnju miru na ovim prostorima jer su građani na severu Kosova i Metohije uznemireni, ali i odlučni da ne dozvole da budu glineni golubovi na meti razularenih bandi“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista je pozivala institucije zadužene za bezbednost da najhitnije deluju i očuvaju mir građana, garantuju bezbednost svima i spreče incidente koji su očigledno deo smišljenog plana, a ne pojedinačni incidenti.

„Ćutanje Euleksa, UNMIK, ambasada u Prištini je neprihvatljivo, zato ih još jednom pozivamo da najhitnije reaguju, a građane molimo da ostanu suzdržani. Predstavnici Srpske liste su u prethodnim danima započeli seriju sastanaka sa relevantnim lokalnim i međunarodnim činiocima kako bi im ukazali da ovakve provokacije ne slute na dobro, posebno kada nema nikakve osude od strane zvaničnih predstavnika iz Prištine, čija je antisrpska retorika delom odgovorna za ove napade“, ističe se u saopštenju Srpske liste.