Šta se sprema na Kosovu: Ministar Mehaj najavio veliku NATO vežbu, uz učešće KBS

Obuka pripadnika KBS
Izvor: Facebook

Ministar Kosova Armend Mehaj naveo je da će Kosovo iduće godine biti domaćin najveće terenske vežbe u regionu Balkana "Difender Jurop 23" u kojoj će učestvovati i Kosovske bezbednosne snage, prenosi B92.

"Pripreme su u toku. Pripremne vežbe naše vojske, nabavka opreme i završetak infrastrukture, prethode ovoj vežbi“, poručio je Mehaj.

Mehaj je dodao da će KBS učestvovati u vežbi sa dva puka.

"Tokom vežbe planirano je da se provere pešadijski kapaciteti KBS na nivou puka, od specijalizovanih jedinica za validaciju američke vojske“, rekao je Mehaj.

Po njegovim rečima vežba "Difender Jurop 23” ima za cilj i da dokaže "pripremljenost i visoku profesionalnost KBS", prenosi portal "Slobodna Bosna".

"Difender Jurop“ zajednička je vojna vežba pod vodstvom NATO, na kojoj je Kosovo i prošle godine učestvovalo.

Ministarstvo odbrane Kosova potvrdilo je i ranije da će pripadnici KBS biti dio te vežbe.

"U okviru povećanja operativnih borbenih veština i kapaciteta kopnene komande, sa fokusom na vežbu "Difender Jurop 23“ koja će se održati u Krivolaku u Severnoj Makedoniji, pripadnici KBS su sa svojim pukovnicima sproveli obuku vojnih veština pod nazivom "Taktika malih jedinica“, potvrdio je Mehaj u julu ove godine.

Takođe, portal prenosi da je u junu na poligonu u Đakovici izvedena vežba "Stil alfa 02“.

"Difender Jurop 23, koordinacija kao zajedničke misije, naš je put ka našim krajnjim ciljevima – članstvu u evropskim i evroatlanstkim institucijama“, naveli su prethodno iz ministarstva odbrane Kosova.

Sa druge strane, Mehaj se u prethodnim danima oglašavao objavama u kojima je govorio o unapređenju KBS i radu kosovskog ministarstva odbrane, navodeći da se nikada nije izdvajalo više novca.

"Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije republike. Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, poručio je Mehaj pre nekoliko dana.

Mehaj je naveo da je u periodu od godinu i po dana regrutovano 1.240 vojnika, i istakao da će biti otvoreni konkurse kako bi se popunila mesta za 612 aktivnih vojnika i 367 pripadnika koji bi bili u rezervnom sastavu.

Mehaj je istakao i aktuelna vlada obećala preko 50 miliona evra za kupovinu oružja za KBS.