Stano: Ambasadori članica EU danas ponovo o situaciji na Kosovu

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da je jučerašnji sastanak visokih diplomata EU sa evropskim emisarom za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom samo jedna od brojnih diplomatskih inicijativa koje se odvijaju povodom situacije na Kosovu i da će se ambasadori zemalja članica Unije ponovo sastati u toku popodneva kako bi razgovarali o tome, prenosi RTV.

"Države članice EU razgovaraju o situaciji i razmenjuju informacije o dešavanjima na terenu. Sledeći sastanak će se odigrati danas popodne. Ambasadori zemalja članica će se sastati kako bi razgovarali o situaciji. To su politički procesi koji se trenutno odvijaju, razgovara se o tome šta se tačno dogodilo i koji kurs akcija će zemlje članice zauzeti", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Dodao je da EU ne želi da izlazi sa ocenama i osudama dok se ne završi zvanična istraga i ne sakupe činjenice.

"Koliko smo shvatili, istraga je još u toku. Nije završena i u potpunosti je sprovodi Kosovska policija. Euleks i Kfor pružaju pomoć na zahtev. Moramo da vidimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad. A odgovorne bi onda trebalo sprovesti pravosudnim organima. EU je bila veoma jasna", istakao je Stano.

On je rekao i da misija Euleksa deluje na terenu Kosova kao drugi bezbednosni činilac, u skladu sa svojim mandatom i može reagovati jedino ukoliko Kosovska policija od nje to zatraži. 

"Euleks u skladu sa svojim mandatom radi sve što može kako bi pružio podršku Kosovskoj policiji ukoliko ona zatraži. I mogu da potvrdim da je saradnja do sada bila veoma dobra. Euleks izvršava zadatke koje je od ove misije tražila i zamolila Kosovska policija i nastaviće to da rade", rekao je Stano.

Dodao je da je šef misije Euleksa na Kosovu general-major karabinjera Đovani Pjetro Barbano u stalnom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i informiše ga o novostima sa terena.

Stano je naglasio da Borelj i Lajčak predvode dijalog na osnovu mandata 27 zemalja članica Unije i na zahtev Beograda i Prištine.

"EU kao posrednik u dijalogu može samo da pomogne stranama da dođu do dogovora, ali neophodne su spremnost, hrabrost i želja da do kompromisa i konstruktivnih rešenja dođe", naglasio je Stano.

Podsetio je da su sve zemlje članice EU u poslednjem saopštenju izrazile punu podršku Borelju i Lajčaku kao medijatorima u dijalogu između Beograda i Prištine.

On je dodao da je EU u konstantnom kontaktu sa svim učesnicima u dijalogu i da sa njima komunicira preko odgovarajućih kanala, a ne preko medija.

"Najvažnije je u ovom trenutku, kada su u pitanju teroristički napadi, obaviti potpunu istragu i ustanoviti ko snosi odgovornost", zaključio je Stano.