Stano: Bisljimijevo ponašanje prema zvaničnicima EU neprihvatljivo

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Ponašanje zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija prema zvaničnicima Evropske unije je neprihvatljivo, izjavio je u portparol EU Peter Stano, prenosi RSE.

„Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore, umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo“, rekao je Stano.

Stano je potvrdio da je EU pozvala Kosovo i Srbiju da razgovaraju o pitanju dinara na sastanku 27. februara.

„Obično ne komentarišemo razmene sa našim partnerima. Međutim, u pozivu putem pisma specijalnog izaslanika Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo, a ko Srbiju, o tome je prepušteno strankama da odluče“, rekao je Stano.

On je objasnio da je poziv upućen nakon sastanaka koje je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem prošle nedelje u Minhenu, gde se, prema njegovim rečima, raspravljalo o pitanju dinara.

Bisljimi je u sredu rekao da je odbio poziv Brisela da se razgovara o pitanju zabrane srpskog dinara na Kosovu i optužio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka za kršenje principa.

Bisljimi je rekao da je Lajčak, upućivanjem ovog poziva, prekršio „principe koje je sam postavio”, jer je, prema njegovim rečima, „prvi put zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa strankama i pokušao da definiše dnevni red uprkos principima koje je uspostavio 2021. da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora stranaka“.