Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO

Peter Stano
Izvor: youtube printscreen

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima, prenosi RTV.

"Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.

Prema njegovim rečima, sporazumi iz dijaloga su jasni, da će izradu nacrta Statuta obaviti Upravljački tim koji se sastoji od kosovskih Srba i imenuje ga Vlada Kosova.

On je istakao da dijalog Beograda i Prištine "ostaje proces koji vodi EU, a podržava ga međunarodna zajednica.

"Visoki potpredsednik (Đuzep) Borelj i specijalni predstavnik EU (Miroslav) Lajčak vredno rade i nastaviće da olakšavaju dijalog i iniciraju razgovore o svim temama unutar mandata kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", rekao je Stano.

Večernje novosti su objavile u četvrtak da je nemačkoj Fondacija Fridrih Ebert i Evropskom institutu za mir poveren zadatak izrade statuta ZSO što su obe organizacije demantovale zajedničkim saopštenjem.