Stano: EU očekuje da Turska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih članica Unije

Peter Stano
Izvor: Reporteri

Evropska unija izrazila je danas zabrinutost zbog neprijateljskih primedbi predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je optužio Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i rekao da je Turska "spremna da učini ono što je neophodno kada dođe vreme", prenosi Dnevnik.

"Neprekidne neprijateljske primedbe političkog rukovodstva Turske protiv Grčke izazivaju ozbiljnu zabrinutost i u potpunosti su u suprotnosti sa preko potrebnim naporima za deeskalaciju u istočnom delu Mediterana", istakao je u saopštenju Peter Stano, portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, preneo je Tanjug izveštaj Rojtersa.

Pretnje i agresivna retorika su neprihvatljivi i moraju da prestanu, dodao je Stano, ističući zahteve da se nesuglasice rešavaju mirnim putem i uz puno poštovanje međunarodnog prava.

"EU ponavlja svoje očekivanje od Turske da ozbiljno radi na deeskalaciji tenzija na održiv način u interesu regionalne stabilnosti u istočnom delu Mediterana i da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih država članica EU", dodao je Stano.

Ankara je nedavno optužila Atinu za naoružavanje demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru, što Atina odbacuje. Turska navodi da su egejska ostrva data Grčkoj prema sporazumima iz 1923. i 1947. pod uslovom da ih ona ne naoruža. Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je više puta rekao da će Turska početi da dovodi u pitanje suverenitet Grčke nad ovim ostrvima ako Atina nastavi da ih naoružava.