Stano: Izbori treba da budu održani u mirnim okolnostima i da budu inkluzivni

Peter Stano
Izvor: Telegrafi

Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u severnim opštinama na Kosovu 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima, prenosi Gazeta expres.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da EU osuđuje nasilne napade koji su se dogodili na severu Kosova i pozvao strane da se uzdrže od nasilja i provokativnih radnji posvete se momentalnom vraćanju bezbedne atmosfere.

"Kada razmatraju organizovanje parcijalnih izbora na severu, kosovske vlasti moraju da uzmu u obzir sve bezbednosne, administrativne i političke faktore kako bi osigurale da izbori budu inkluzivni i u mirnim okolnostima", rekao je on za Gazetu ekspres.

Stano je rekao i da iako je EU dobila poziv za raspoređivanje Misije EU za posmatranje vanrednih izbora za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, tako nešto neće biti moguće, prenosi Ljajmi.

"EU je dobila poziv za raspoređivanje Misije EU za posmatranje izbora (EU EOM) za predstojeće vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, zakazane za 18. decembar 2022. godine i vanredne izbore i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, zakazane za 25. decembar 2022. Nažalost, veoma kratki rokovi neće dozvoliti da EU ovom prilikom pošalje izbornu misiju. Naša metodologija (uključujući dugoročno i kratkoročno posmatranje) predviđa da je svaka misija EU za posmatranje izbora raspoređena mnogo pre dana izbora kako bi pokrila i bila u mogućnosti da pruži detaljnu analizu svih aspekata izbornog procesa u zaključcima jednog izveštaja“, rekao je Stano za tv Dukađini.