Stano: Mere protiv Kosova će biti ukinute, kada bude dovoljno pozitivnih koraka

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou moguć bilo kada "kada postoji volja" za tim i agenda i dodao da EU ne spekuliše ni o jednom predstojećem sastanaku.

On je naglasio da će biti najavljeno nekoliko dana unapred ako dođe do sastanka na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.  

Prema njegovim rečima rad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja uz fokus na primeni dogovorenog u Briselu i Ohridu prošle godine i ocenio da je dogovor dve strane o registarskim tablicama bez režima nalepnica konkretan dokaz da je napredak moguć ako postoji dovoljno "dobre volje". 


"Nadamo se da će nastaviti i nakon formiranja nove Vlade Srbije. Nastavićemo da radimo i da se angažujemo sa partnerima da im pomognemo jer to nije zadatak za nas, ovo je zadatak za njih da primene sve što je dogovoreno. To je bio obavezujući sporazum i države članice EU, institucije EU očekuju da obe strane da nastave na tome da rade što je pre moguće. Nema vremena za gubljenje", poručio je Stano.

Kada je reč o merama koje je EU uvela Prištini, Stano je rekao da EU prati situaciju i da, kada bude preduzeto dovoljno pozitivnih koraka, razmotriće mere i eventualno ih ukinuti.

„Što se tiče mera, nadgledamo situaciju svakoga dana, imamo ljude na terenu i posvećujemo dosta pažnje i truda kako bismo videli šta se događa. Radimo sa partnerima kako bismo im pomogli u neophodnim koracima deeskalacije i rešavanju problema koji su doprineli poslednjoj krizi. Kada bude dovoljno pozitivnih koraka, EU će razmisliti o sankcijama Kosovu i eventualno ih povući“, poručio je Stano.